Domov / Lokalno / OBČNI ZBOR DRUŠTVA UPOKOJENCEV GROSUPLJE V LETU 2017

OBČNI ZBOR DRUŠTVA UPOKOJENCEV GROSUPLJE V LETU 2017

V soboto, 18. marca 2017, je v Družbenem domu Grosuplje potekal redni letni občni zbor Društva upokojencev Grosuplje.

Članice in člane Društva upokojencev Grosuplje je lepo pozdravil župan dr. Peter Verlič. »Leto res hitro mine in lepo vas je ponovno videti zdrave, nasmejane, dobre volje in v tako velikem številu,« je dejal. V kolikor še niso zasledili v medijih, pa jim je zaupal novico, ki jih je razveselila v začetku marca, da je projekt Zlati kamen na podlagi indikatorjev razvojne uspešnosti, ki se jih primerja skozi zadnja štiri leta, občino Grosuplje med 212 občinami v Sloveniji uvrstil med 11 najbolj prodornih. Ugotovili so, da je občina Grosuplje sprejela zanimivo razvojno pot, ki jo je poimenovala 3G, po mestnem avtobusu, se pravi, da se občina Grosuplje obnaša gospodarno, predvsem do proračuna, gostoljubno, do vseh, ki tukaj živimo, zato da je življenje lepše, in pa tudi do vseh tistih, ki nas obiščejo, tretji G pa pomeni globalno. Prepoznali so naš iskren namen, da smo odprti in da se povezujemo. Najprej občine med seboj, potem znotraj Slovenije, in nato tudi na evropski in na svetovni ravni. Skupaj z občinama Ivančna Gorica in Trebnje so ustanovili medobčinski razvojni center, skupno občinsko redarstvo imajo z občinama Škofljico in Igom, zelo dejavni so v okviru Ljubljanske urbane regije, zelo dober odnos imajo tudi z Mestno občino Ljubljano. Ob tem velja omeniti, da jih je obiskalo že veliko veleposlanikov in drugih visokih gostov. »Pomembno je, da ljudem pokažeš, da si tukaj doma, da imajo ponujeno roko sodelovanja,« je še dejal župan.

Povedal je tudi, da bodo še pred poletjem otvorili novo sodobno lekarno, jeseni pa novo podružnično šolo na Polici. »Pa še nekaj vam moram povedati,« je dejal župan, »Veste, da je onesnaženje s trdnimi delci kar veliko. V letošnjem letu se zato pričenja projekt plinifikacije občine Grosuplje. In prvi del se bo začel tukaj v Grosupljem, tako da bo kar precej razkopanega in že zdaj prosim za malo potrpljenja. Vendar pa se bodo vse te ulice tudi obnovile, obnovljena bo kanalizacija, vodovod, razsvetljava, asfalt«.

Ob tej priložnosti je omenil tudi nov projekt Evropske unije, poimenovan Zdravje, preko katerega naj bi investirali tako v zdravstvene programe kot tudi v investicije. Z občinama Ivančna Gorica in Trebnje so se tudi že dogovorili, da se bodo nanj prijavili. Župan je vsem članicam in članom društva zaželel srečno, uspešno in zdravo.

Članice in člane društva pa je lepo pozdravil tudi predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik. Med drugim je zelo pohvalil delo društva ter jim zaželel vse dobro tudi v naprej. Katere vse so bile aktivnosti društva v preteklem letu, ki trenutno šteje 1133 članov, je v poročilu o delu društva povedal predsednik Drago Andročec.

V društvu deluje več komisij. Med pomembnejšimi so komisija za izlete, komisija za šport, zdravstvena komisija, komisija za informiranje ter komisija za socialna komisija.

V letu 2016 so organizirali martinovanje, pustovanje, piknik in prednovoletno srečanje. Odšli so tudi na trgatev in se udeležili srečanja upokojencev in drugih starejših iz občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje v Ivančni Gorici. Izletniške poti pa so jih vodile do Kopra, Velenja, Celovca in do Celja. Odšli so tudi na letovanje v Izolo.

Prav tako so se udeležili športnih tekmovanj, ki jih razpisuje in organizira Mestna zveza upokojencev Ljubljana. V pikadu je sodelovala moška ekipa in osvojila 7. mesto, v streljanju z zračno puško pa je ženska ekipa osvojila 4. mesto, moška pa 2. mesto in se uvrstila tudi na državno prvenstvo, kjer je osvojila 7. mesto.

V okviru društva potekajo tudi dejavnosti, kot je čipkarski krožek, krožek za ročna dela, šivanje in babice pečejo, pa tečaj angleškega jezika, in še bi lahko naštevali. V skupini Lotus se na srečanjih pogovarjajo o različnih temah, tudi o tistih bolj osebnih, in si pomagajo z nasveti. Zdravstvena komisija izvaja program merjenja krvnega tlaka in sladkorja v krvi. V društvu pa spodbujajo in vabijo svoje člane tudi na rekreativno telovadbo, ki se izvaja pri Kulturnem domu Grosuplje, sicer v okviru društva Šola zdravja.

Predsednik društva je skupaj z županom tudi lani obiskal 100 in več letnike ob njihovem rojstnem dnevu. V oktobru so kot vsako leto člane, ki so dopolnili 80 let, povabili na izlet z vožnjo z ladjico po Ljubljanici. Prisotne 80-letnike je pozdravil tudi predsednik Rotary kluba Grosuplje Marjan Kastelic in jih obdaril s priložnostnimi darili. Ob koncu leta pa so obiskali svoje člane, stanujoče v Domu starejših občanov Grosuplje, obiskali in obdarili pa so tudi 244 drugih članov, starejših nad 80 let.

Občina Grosuplje je vključena v mednarodno mrežo starosti prijaznih mest in občin. V okviru projekta Grosuplje – starejšim prijazna občina tako deluje tudi Klub svojcev. Članice kluba so tako obiskovale tečaj za domačo oskrbo starejšega svojca, ki ga je organizirala Občina Grosuplje, sedaj pa opravljajo tudi obiske pri občanih, ki potrebujejo njihovo pomoč, dokler se jim ne zagotovi sistemska pomoč javnih služb.

Foto in video: Brane Petrovič

About admin

Preverite tudi

Konec tedna 50.Tabor slovenskih pevskih zborov

V Šentvidu pri Stični bo jutri in v nedeljo 50. Tabor slovenskih pevskih zborov. Tudi …