Domov / Lokalno / IZENAČENI STA ELEKTRONSKA IN PAPIRNATA NAPOTNICA

IZENAČENI STA ELEKTRONSKA IN PAPIRNATA NAPOTNICA

Od danes, 10. aprila dalje sta izenačeni elektronska in papirnata napotnica, kar pomeni, da ne bo več papirnatega obrazca napotnice, razen v izjemnih primerih. Še naprej pa bo poleg elektronskega možno naročanje tudi po telefonu in z osebnim obiskom.

Storitev eNaročanje – njeno uvajanje v okviru projekta eZdravje je steklo že konec leta 2015 – pokriva postopka napotovanja in naročanja na zdravstvene storitve na sekundarni in terciarni ravni z napotnico, ne pa tudi za osebnega zdravnika. Na ministrstvu za zdravje so opozorili, da bo do že izdane napotnice tudi po 10. aprilu še vedno veljavne.

Zaenkrat se lahko bolniki elektronsko naročijo le na 190 storitev – gre za preglede in diagnostiko, ne pa tudi za operacije. Slednje bodo v eNaročanje vključili morebiti do konca letošnjega leta. Kot bistveno novost eNaročanja je možnost pregleda prvih prostih terminov ali okvirnih terminov pri vseh izvajalcih na enem mestu.

Predpogoj za e-naročanja je izdana e-napotnica, izvede pa ga lahko bolnik sam preko portala zVem, medicinska sestra ali zdravnik takoj po izdaji e-napotnice, preko t. i. infotočk in na telefonsko številko 080 2445. Točnost podatkov o prvih prostih terminih in okvirnih terminih – zaenkrat močno prevladujejo podatki o okvirnih terminih – je odgovornost izvajalcev.

Storitev eNaročanje vsakemu uporabniku spleta in ne le bolniku z napotnico omogoča spremljanje podatkov o čakalnih dobah za 1132 storitev.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc vse državljane prosi za strpnost pri uvajanju novosti naročanja in ob tem poudarja, da je Slovenija ena izmed redkih držav, ki na nacionalni ravni uvaja enotno informacijsko rešitev.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …