Domov / Lokalno / 80 – LETNICA STIŠKEGA OPATA IN ČASTNEGA OBČANA DR. ANTONA NADRAHA

80 – LETNICA STIŠKEGA OPATA IN ČASTNEGA OBČANA DR. ANTONA NADRAHA

V ponedeljek, 10. aprila 2017, je v opatovi kapeli Cistercijanskega samostana Stična, potekala zahvalna maša ob 80-letnici dr. Antona Nadraha, nekdanjega stiškega opata. Ob tej priložnosti je nastal tudi bogat jubilejni zbornik posvečen Nadrahu z naslovom »LUX IN TENEBRIS LUCET«, kar pomeni Luč, ki sveti v temi.

Duhovni pisatelj, teolog in stiški opat Anton Nadrah je bil rojen 10. aprila leta 1937 na Mleščevem pri Ivančni Gorici, kot prvi otrok številne kmečke družine. S Stično je povezan že od 11. aprila 1937, ko so en dan starega dečka botri prinesli v stiško baziliko, da je prejel zakrament sv. krsta. Ob krstu so mu dali ime Frančišek. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval v Stični, kjer je 1957 leta maturiral. Čeprav je prvotno študiral za škofijskega duhovnika, se je pred 56 leti (1961) umaknil za zidove Cistercijanske opatije v Stični, kjer je dobil redovno ime Anton. 1965 leta je bil posvečen v duhovnika, nato pa nadaljeval s študijem in 1969 doktoriral iz dogmatične teologije. Po osemnajstih letih »službovanja« v Stični je bil izvoljen za 56. opata te starodavne ustanove. Za opata ga je blagoslovil takratni ljubljanski škof dr. Jožef Pogačnik. Službo opata je opravljal do 27. aprila 2007, ko je bil za njegovega naslednika izvoljen današnji opat p. Janez Novak. Nadrah je do danes napisal okrog 50 knjig in knjižic, v glavnem verske vsebine, dvajset pa jih je priredil ali uredil oz. zbral; objavil pa je tudi veliko znanstvenih in poljudnih člankov v raznih revijah.

Slavja v samostanu so se udeležili številni gostje, tako iz domačega okolja kot tudi prijatelji iz pobratene občine Hirschaid iz nemške Bavarske.

Naj omenimo, da sta vezi med samostansko skupnostjo in Občino Ivančna Gorica še posebej utrdila zakonca Hubert in Ingeborg Patzelt iz Hirschaida. Njuna dolgoletna pomoč stiškemu samostanu je zbližala prebivalce obeh krajev in leta 1999 pripeljalo do uradnega podpisa listine o pobratenju. Poudariti je treba, da je ravno zasluga zakoncev Patzlet in opata Nadraha, da sta tudi občini našli skupni interes za medsebojno sodelovanje, ki je z leti prešlo v uspešno povezovanje na kulturnem, izobraževalnem, gasilskem, športnem in gospodarskem področju.

Župan Dušan Strnad se mu je ob visokem jubileju zahvalil za vse dobro, kar je dobrega storil tako na duhovnem kot tudi posvetnem področju. Kot je dejal Strnad brez njegovega posluha in Samostana Stična, današnji razvoj Občine Ivančna Gorica ne bi bil takšen kot je. Čestitkam županu se je pridružil tudi nekdanji župan Jernej Lampret, ki sta mu ob zaključku zaželela predvsem veliko zdravja in božjega blagoslova.

Naj omenimo, da mu je Občina Ivančna Gorica leta 2010 podelila najvišje občinsko priznanje, naziv častnega občana.

Čestitke so izrekli še predstavniki pobratene občine Hirschaid, z županom Klausom Homannom na čelu, člani PGD Stična, Muzej krščanstva na Slovenskem, Ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar, pa je slavljencu na zahvalni maši izročil listino, ki potrjuje, da mu papež Frančišek podeljuje svoj apostolski blagoslov.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …