Domov / Lokalno / IVANKIN SEJEM TUDI LETOS PRIVABIL MNOŽICO OBISKOVALCEV V IVANČNO GORICO

IVANKIN SEJEM TUDI LETOS PRIVABIL MNOŽICO OBISKOVALCEV V IVANČNO GORICO

V soboto je Ivančni Gorici potekal tradicionalni 10. velikonočni Ivankin sejem. Sejem, ki je poimenovan po Ivanki iz legende, ki govori o nastanku imena Ivančne Gorice, je na Sokolsko ulico v središču Ivančne Gorice privabil množico obiskovalcev. Letos se je na več kot 35 stojnicah predstavljalo rekordno število ponudnikov in razstavljavcev.

Na osrednjem pomladanskem dogodku na ivanški tržnici je bila na voljo pestra ponudba lokalnih pridelkov in izdelkov domače obrti, še posebej so bile mikavne stojnice, ki so naznanjale prihajajoče velikonočne praznike z velikonočnimi dobrotami in cvetnimi butaricami. Sejem se je tradicionalno začel s povorko članov Turističnega društva Ivančna Gorica, ki so tržnico obiskali s starinskimi vozički, t.i. kulcami in prikazali kako je bilo na tržnici nekoč. Namen njihovega obiska je predstavil Leopold Sever, obiskovalci pa so lahko videli razne stare, že skoraj pozabljene predmete, v eni od kulc pa sta bila skrita zajčka, ki sta bila še posebej zanimiva najmlajšim obiskovalcem. Povorko kulčarjev so spremljali člani stiške godbe in mažorete iz Ivančne Gorice.

Kot je v navadi je bilo tudi tokrat poskrbljeno za dogajanje na odru, kjer so se predstavili najmlajši iz Vrtca Ivančna Gorica, člani Otroške folklorne skupine Stična in Ženski pevski zbor Harmonija.

Obiskovalci so se lahko preizkusili tudi v sekanju pirhov, za najmlajše pa so potekale delavnice krašenja velikonočnih pisanic na stojnici Čebelarskega društva Stična in izdelovanja cvetja iz papirja pri članicah Kulturno-športnega društva Dob. Letos je prvič potekal tudi izbor Naj velikonočne šunke na Tržnici Ivančna Gorica. Obiskovalci so lahko pokušali razstavljene šunke lokalnih mesnic in z glasovanjem odločili, da jim je bila najbolj všeč šunka mesarstva Dobrote z vasi iz Velikega Mlačevega.

Obiskovalce tržnice je nagovoril tudi župan Dušan Strnad, ki je ob tej priložnosti spregovoril o nenavadni preobleki dreves v središču Ivančne Gorice. S pomočjo natečaja kvačkanja v organizaciji Zveze kulturnih društev Ivančna Gorica, Knjižnice Ivančna Gorica in OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični je namreč nastala zanimiva umetniška okrasitev dreves iz kvačkanih kosov tekstila, za kar se je še posebej zahvalil vodji projekta Jelki Rojec in vsem sodelujočim.

Sicer pa je Občina Ivančna Gorica nedavno poskrbela tudi za zasaditev lip v industrijski coni in grmovnic ob fitnesu na prostem. Tudi na ta način izkazujejo, kot je povedal župan, da so okolju prijazna občina. Ne nazadnje to dokazuje tudi par štorkelj, ki že nekaj časa domuje v središču Ivančne Gorice.

Fotogalerija…..

About admin

Preverite tudi

Konec tedna 50.Tabor slovenskih pevskih zborov

V Šentvidu pri Stični bo jutri in v nedeljo 50. Tabor slovenskih pevskih zborov. Tudi …