Domov / Lokalno / 100. LET GOSPE NADE KANDARE

100. LET GOSPE NADE KANDARE

25. aprila je v Domu starejših na Škofljici njihova oskrbovanka gospa Nada Kandare praznovala častitljivi 100. rojstni dan.

Gospa Nada Kandare je bila rojena 25. aprila leta 1917 v Krškem, kjer je preživela svojo mladost. Leta 1934 so se z družino preselili v Ljubljano, kjer je nato preživela večino svojega življenja, vse do sprejema v dom.

Oče France je bil po poklicu odvetnik in je imel svojo pisarno v kateri je bila zaposlena tudi gospa Nada. Prav tako je bil oče vseskozi zvest član sokolskega gibanja, zato je svoji hčeri vzgajal v duhu Slovenstva in Slovanstva. Materi je bilo ime Marija, ki je poleg skrbi za dom in družino, finančno vodila hotel v družinski lasti.

Po vojni je gospa Nada doma tako rekoč podpirala vse vogale, skrbela je za domače gospodinjstvo in tudi svojo sestro Desanko, ta je bila bolj zadolžena za stike z javnostjo. Že od otroštva dalje je zelo rada kuhala. Spomni se, kako je pogosto zahajala k stari mami v kuhinjo in jo opazovala, kasneje pa tudi pomagala pri kuhanju. Kot pove sama je najraje pekla pecivo.

Gospa Nada se je navduševala tudi nad gledališčem, saj sta s sestro vrsto let redno obiskovali tako dramo kot opero. Med pogovorom je med drugim tudi zaupala, da je bil en lepših dni v njenem dolgem življenju, ko so doma kupili prvi pralni stroj. Zanimivo je tudi to, da ji je nekoč njena šefica v službi napovedala, da bo dočakala 100. let. In ravno to se je zgodilo.

V imenu občine Škofljica ji je iskreno čestital župan Ivan Jordan, v imenu stanovalcev doma pa direktor Igor Horvat. Za glasbeni vložek je poskrbel mešani pevski zbor Škurh, kuhar Marjan je poskrbel za odlično torto. Praznovanje se je potem nadaljevalo v sproščenem vzdušju.

About admin

Preverite tudi

Konec tedna 50.Tabor slovenskih pevskih zborov

V Šentvidu pri Stični bo jutri in v nedeljo 50. Tabor slovenskih pevskih zborov. Tudi …