Domov / Lokalno / OTVORITEV PRENOVLJENIH PROSTOROV IN RAZSTAVE O ŽUPANOVI JAMI

OTVORITEV PRENOVLJENIH PROSTOROV IN RAZSTAVE O ŽUPANOVI JAMI

V soboto, 22. aprila 2017, so se po odseku Evropske pešpoti E6, ki poteka tudi skozi občino Grosuplje, že dvanajstič podali na pohod iz Grosupljega k Županovi jami.

Pohod prijetno pohodno pot združuje s spoznavanjem zgodovine, kulture, narave in kraškega podzemlja. Tokrat je bil pohod, ki ga tradicionalno organizira Županova jama, turistično in okoljsko društvo Grosuplje, še nekoliko bolj poseben. Na cilju, pri Županovi jami, so otvorili prenovljene prostore in razstavo o Županovi jami.

Pohodnike in ostale prisotne na otvoritvi prenovljenih prostorov in razstave o Županovi jami je lepo pozdravil predsednik Županove jame, ter turističnega in okoljskega društva Grosuplje Damjan Viršek. »Danes je za nas pomemben dan. Stavbi gostišča, ki tukaj stoji že od leta 1961, smo letos uspeli vdahniti novo vsebino,« je dejal. Ob tej priložnosti se je zahvalil Občini Grosuplje za vso podporo ter tudi številnim posameznikom, članom društva Županova jama, ki so prispevali svoj košček v mozaiku, da so ta dan prenovljene prostore in razstavo o Županovi jami tudi odprli.

V stalni razstavi so za »prvi okus in občutek« obiskovalci lahko raziskovali glavne informacije o zanimivostih in posebnostih Županove jame ter njene okolice, prav tako je v prostoru na ogled fotografska razstava, prvič pa so si lahko ogledali tudi fosile školjk iz časa, ko je nastajal apnenec, ki je glavna kamnina v okolici jame. Naj za zanimivost povemo, da je fosile razkril žled, ki je sicer februarja 2014 močno prizadel okoliški gozd.

Za nekaj prijetno zapetih pesmic so ta dan poskrbeli učenci pevskega zbora Osnovne šole Louisa Adamiča Adamčki Cicibančki, za nekaj glasbe in otvoritev s fanfarami pa Urban in Gašper.

Razstavo sta si ogledala tudi župan dr. Peter Verlič in direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar.

Foto in video: Brane Petrovič

About admin

Preverite tudi

Konec tedna 50.Tabor slovenskih pevskih zborov

V Šentvidu pri Stični bo jutri in v nedeljo 50. Tabor slovenskih pevskih zborov. Tudi …