Domov / Lokalno / Lado Kastelec iz podjetja Avtotransporti Kastelec meščanom Grosuplja podaril kip konja

Lado Kastelec iz podjetja Avtotransporti Kastelec meščanom Grosuplja podaril kip konja

 torek, 23. maja 2017, smo svojemu namenu tudi uradno predali krožišče Pod gozdom, mestu Grosuplje pa nov kip. Meščanom Grosuplja je kip konja podaril Lado Kastelec iz podjetja Avtotransporti Kastelec. Še ne dolgo nazaj pa smo bili veseli kar 90 sadik dreves, ki pa jih je Lado Kastelec občankam in občanom Grosuplja podaril ob praznovanju 20. rojstnega dne naše občine, in danes s svojim pozitivnim vplivom tako na nas kot tudi na naše okolje prav lepo krasijo našo zeleno občino.

Slovesnemu dogodku so prisostvovali župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar s soprogo mag. Janjo Garvas Hočevar, direktor Direkcije RS za infrastrukturo Damir Topolko s sodelavcem Pavletom Hevkom ter Lado in Jaka Kastelec iz družinskega podjetja Avtotransporti Kastelec. Dogodka so se prav tako udeležili naši občinski svetnice in svetniki, predsednice in predsedniki krajevnih skupnosti ter grosupeljski župnik in dekan Janez Šket. S svojo prisotnostjo pa so nas počastili tudi župani naših sosednjih občin, župan občine Škofljica Ivan Jordan, župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad skupaj s podžupanom Tomažem Smoletom in župan občine Velike Lašče Anton Zakrajšek.

Prav lep in prisrčen pozdrav je vsem zbranim na dogodku namenil župan dr. Peter Verlič. Glavo konjička imamo v grbu naše občine. To pa ni slučajno, ta glava konjička je stilizirana oblika konjskega spominka iz svastike, ki so jo oblikovali in skovali prebivalci, ki so pred tisočletji, v poznem halštatskem obdobju, živeli na pobočju Magdalenske gore. Konj je bil za tisto ljudstvo izredno pomemben, tako zelo, da so ga celo našli v gomili, kjer je pokopan kot skelet.

Tudi kasneje, ko so se tukaj razvile ceste, so bili vozovi in konji pomemben del prometa. Pri stari pošti je bilo mesto, kjer so se konji menjavali. In lahko rečemo, da je konj pomemben zgodovinski del naše dediščine.

Prave konje so seveda zamenjali jekleni konjički, s katerimi se ukvarja tudi Lado Kastelec in njegovo podjetje, ki je precej pomemben vir dohodkov, zaslužkov in tudi plač ljudi, ki so v podjetju zaposleni.

»In tako bo ta konjiček nadaljeval tradicijo. Če je konjiček v grbu pokazal zgodovino, pa tale konjiček, ki se vzpenja močno v galop, pomeni razvoj naše občine. In Lado, v svojem imenu in v imenu občine Grosuplje se ti najlepše zahvaljujem, da si ta kip podaril mestu in občini Grosuplje v trajen spomin, tako kot si že lani podaril 90 medovitih dreves, ki danes že lepo rastejo, spet ob naših prometnicah,« je dejal župan.

Župan je še povedal, da pa bi tej jekleni konjički povsem obstali, če ne bi bilo razumevanja s strani Ministrstva za infrastrukturo, ministra dr. Petra Gašperšiča, in Direkcije RS za infrastrukturo, ki jo vodi Damir Topolko s svojimi sodelavci.

Zbrane je nagovoril tudi direktor Direkcije RS za infrastrukturo Damir Topolko. Dejal je, da je to krožišče le eden izmed ukrepov za izboljšanje varnosti v prometu, ki jih trenutno izvajajo v občini, že v jesenskem času in tudi v prihodnjem letu pa se bo že pričelo z izvajanjem tudi novih projektov. Uredila se bo železniška postaja, graditi se bo pričel nadvoz v Sončne dvore.»S takšnimi ukrepi bomo nadaljevali tudi v prihodnje. Infrastruktura je pomembna za razvoj gospodarstva, za mobilnost prebivalstva in na koncu tudi za varnost v prometu,« je še dejal direktor direkcije Damir Topolko.

Naslednja Nazaj
Damir Topolko |
Skupinska |
Župan Dr. Peter Verlič |
Naslednja Nazaj

Prišel je tisti najslovesnejši trenutek, ko so župan dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, direktor Direkcije RS za infrastrukturo Damir Topolko in njegov sodelavec Pavle Hevka ter Lado in Jaka Kastelec iz podjetja Avtotransporti Kastelec odvezali pentljo ter s tem krožišče slovesno predali svojemu namenu, kip pa meščanom Grosuplja in vsem drugim prebivalcem občine Grosuplje.

Krožišče in ceste je nato blagoslovil grosupeljski župnik in dekan Janez Šket, da bomo po njih hodili in se vozili varno.

Slovesen dogodek je s pesmijo obogatil Moški pevski zbor Samorastnik pod vodstvom Draga Zakrajška, skozi prireditev pa nas je popeljal Janez Pintar.

 

VIR: grosuplje.si

 

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …