Domov / Lokalno / Pri plačilu položnic z gotovino potrebujete osebni dokument

Pri plačilu položnic z gotovino potrebujete osebni dokument

Nova evropska uredba, ki je v ponedeljek stopila v veljavo in predvideva ukrepe za preprečevanje pranje denarja in financiranja terorizma, prinaša tudi spremembe pri plačilu položnic z UPN. Vse kaže, da si pri nas evropska pravila in uredbe razlaga vsak po svoje. Medtem ko Pošta Slovenije pri plačilu položnic z gotovino v višini nekaj sto evrov zahteva osebni dokument, češ da to zahteva nova evropska uredba, v Združenju bank Slovenije in na finančnem ministrstvu trdijo, da je to potrebno le pri plačilu z gotovino nad tisoč evrov. Uredba namreč od ponudnikov plačilnih storitev bank, pošte, hranilnic zahteva evidentiranje dodatnih podatkov. Pojasnila, kako je s plačilom položnice v primerih, ko je ta npr. naslovljena na določeno osebo, v njenem imenu, želi pa jo plačati nekdo drug, še niso znana.

Glede na uredbo je omogočena nadaljnja uporaba za plačila do 1.000 Eur na obrazcu UPN z OCR vrstico in na obrazcu UPN QR, saj je smiselno, da še naprej velja obstoječi koncept izjeme, so sporočili z Združenja bank Slovenije. Glede na prakso, pa si določene ustanove uredbo razlagajo in izvajajo po svoje. Zato recimo na okencih Pošte Slovenije in tudi drugod prihaja do dolgih vrst. ter začudenja strank, ki jim nova uredba ni logična.

 

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …