Domov / Lokalno / Sedemnajstič žetev s srpi na Kitnem Vrhu

Sedemnajstič žetev s srpi na Kitnem Vrhu

Turistično društvo Zagradec in vaščani Kitnega Vrha so v nedeljo, 9. julija pripravili že sedemnajsto občinsko tekmovanje v žetvi pšenice s srpom, na katerem se je pomerilo šestnajst žanjic in žanjcev. Pod vodstvom predsednika Slavka Blatnika ohranjajo tradicijo nekdanjih, že skoraj pozabljenih kmečkih del, saj so ročno delo na poljih zamenjali stroji.

Čas žetve, trdnost lepo poravnanih snopov in čistost njive je nadzirala komisija, ki so jo sestavljali direktorica KZ Stična Milena Vrhovec, Ludvik Zaletelj, akter resničnostnega šova Franc Vozel in časomerilec Luka Blatnik. Zrela pšenica, na točno dvanajst kvadratnih metrih označeni veliki parceli, se je hitro podajala pod urnimi in spretnimi rokami žanjic in žanjcev, na trenutke so vmes posegli tudi zagraški gasilci ter parcelo polivali z vodo. Po končani žetvi, ki jo je spremljala peklenska vročina, je sredi vasi, na Andrejkatovi domačiji sledil »likof« z veselico, na kateri so podelili tudi nagrade in priznanja najboljšim. Nagrade je tokrat skupaj z ocenjevalno komisijo podeljeval podžupan občine Ivančna Gorica, Tomaž Smole, ki je pohvalil ohranjanje dediščine žetve, kakršna je bila nekoč. Med letošnje naj žanjice so se zapisale z najboljšim časom in najmanj kazenskimi točkami Anica Vidic iz Dolenjskih Toplic, Angela Trlep iz Orlake in domačinka Betka Blatnik. Prvo mesto med žanjci je tudi letos prejel domačin Jože Črnivec s časom sedmih minut, drugo mesto je pripadlo Jožetu Zajcu iz Malega Korinja in tretje domačinu, Milanu Trunklju.

Kot vselej sta bila nagrajena tudi najstarejša žanjica in žanjec, Angela Trlep in Milan Trunkelj. Da žetev pšenice s srpi ne bo šla v pozabo pa skrbijo tudi mlajši rodovi, saj sta nagradi prejela tudi najmlajša žanjica in najmlajši žanjec, Marinka Žaljek in Gašper Marinček. Izven tekmovalnega ocenjevanja komisija vedno nagradi tudi tiste, ki z opravo, delom in splošnim vtisom tvorijo podobo žanjca. Tako sta naslova »naj žanjica in »naj žanjec« prejela Cirila Avguštin iz Dolenjskih Toplic in Jože Zajc iz Malega Korinja.

 

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …