Domov / Lokalno / Gasilci Kriške vasi praznovali 90 let delovanja

Gasilci Kriške vasi praznovali 90 let delovanja

Prostovoljno gasilsko društvo Kriška vas je v soboto, 5. avgusta 2017, pripravilo praznovanje ob 90 letnici delovanja. Začelo se je s svečano parado in nadaljevalo s slovesnostjo na novem sodobno opremljenem prostoru, ki ga društvo od letošnjega leta uporablja za vadbo gasilskih enot in prireditve v kraju.

Zgodba takratne Prostovoljne gasilske čete Kriška vas se je začela 17. julija 1927 leta in traja vse do danes. V vseh teh letih je bilo prelitih veliko kapelj znoja, truda ter medsebojne pomoči, ki je pri kriških gasilcih zagotovo ne manjka. Društvo je ob ustanovitvi štelo le 16 mož, ki so prihajali iz Kriške vasi in okoliških vasi. Zaradi številnih  požarov, ki so besneli po okoliških vaseh in skrbi, da se lesena poslopja ne bi vnela, so gasilci eno leto po ustanovitvi gasilske čete kupili tudi motorno brizgalno ter vprežni gasilski voz, ki je služil za prevoz brizgalne. Društvo je prvo spadalo pod še takrat imenovano gasilsko župo, najprej v Litiji, pozneje v Stični, Grosuplju, sedaj pa je del GZS Ivančna Gorica. Z vztrajnostjo in pridnostjo so leta 1953 prišli tudi do gasilskega doma. Kot je povedal tamkajšnji predsednik PGD Kriška vas Jože Virant, društvo danes šteje 84 članov. V društvo vstopajo mladi, ki so s svojim znanjem in pripravljenostjo pomagati bližnjemu v nesreči, zagotovilo, da bo društvo dočakalo stoto in še marsikatero obletnico. Na slovesnosti je izrekel hvalo vsem gasilkam in gasilcem, da ostajajo tista sila v naši državi na katero se lahko kadarkoli zanesemo v vsaki nesreči, ki nas doleti. Kot je še dejal, je društvo ponosno tudi na nov prostor, ki so ga v letošnjem letu primerno uredili, s tem pa se jim je uresničila dolgoletna želja, da so prišli do svojega prostora za aktivnosti društva in kvalitetno ter varno preživljanje prostega časa.

Župan Dušan Strnad, ki je obenem tudi član in blagajnik PGD Kriška vas, je zaveden in srčen gasilec, ki vedno vneto sodeluje pri projektih domačega društva. Župan je v svojem nagovoru povedal: »V naši občini je kar nekaj društev starejših od sto let, nekatera sodijo celo med najstarejša gasilska društva v državi. To seveda pomeni, da so se naši predniki že zelo zgodaj zavedali kako nujno se je organizirati in skupinsko usposobiti v boju proti požaru in drugim nesrečam. Zavedali so se, da en človek ne more narediti veliko, več povezanih in usposobljenih ljudi pa lahko naredi čudeže. Številne nesreče v zadnjem času nas opominjajo, da je nevarnost pred požari in drugimi nesrečami iz dneva v dan večja. Delovanje gasilskih društev, dobra opremljenost in usposobljenost članov je nujna in upravičena. Zaradi tega sem vesel, da je v naši občini skoraj četrtina občank in občanov vključena v gasilske vrste in aktivno sodeluje pri preventivnih akcijah pa tudi takrat, ko je potrebno sočloveku pomagati v stiski. Vesel sem tudi, da se gasilskim vrstam pridružujejo mladi ljudje, ki so porok, da se bo gasilska tradicija pri nas nadaljevala. Složnost in jasni cilji za prihodnost so tudi sedanjo generacijo gasilcev v Kriški vasi privedli do lepih uspehov tako na strokovni kot gospodarski plati. Vsi smo lahko ponosni na pridobitve v zadnjem času, na sodobno opremljen prostor za vadbo in prireditve. Gasilstvo je ena velika družina in porok, da naši ljudje tudi v prihodnje ob nesreči nikoli ne bodo sami.«

About admin

Preverite tudi

Lokalne volitve 2018 na Radiu Zeleni val

Državna volilna komisija je objavila vložene in še ne potrjene kandidature  za župane in člane …