Domov / Lokalno / ODPRTJE MEDNARODNE RAZSTAVE OTROŠKIH LIKOVNIH DEL NATEČAJA IZ MNOGIH DEŽEL

ODPRTJE MEDNARODNE RAZSTAVE OTROŠKIH LIKOVNIH DEL NATEČAJA IZ MNOGIH DEŽEL

V ponedeljek, 4. decembra 2017, so v Mestni knjižnici Grosuplje odprli mednarodno razstavo otroških likovnih del natečaja Iz mnogih dežel. Gre za razstavo, katere dela čisto zares prihajajo iz mnogih dežel oz. iz sedmih držav. Svoja dela namreč razstavljajo naši mladi rojaki stari od 4 do 16 let iz Bosne in Hercegovine, Češke, Hrvaške, Nemčije, Srbije, Poljske in Slovenije. Nastala so po motivih dveh zgodb Louisa Adamiča »Ko je zvonec zazvonil« in »Silvestrovo v New Yorku«.

Z odprtjem te razstave pa so hkrati odprli tudi projekt Iz mnogih dežel, v sklopu katerega bodo v letu 2018 na državni ravni praznovali 120. obletnico rojstva Louisa Adamiča.

Odprtja razstave so se udeležili župan dr. Peter Verlič, predsednik Združenja Slovenska izseljenska matica Sergij Pelhan s sodelavci, Jelena Malnar iz Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, pa seveda mentorji, mentorice in sodelujoči mladi ustvarjalci ter drugi obiskovalci.

Dobrodošlico na odprtju razstave je vsem zbranim obiskovalcem izrekla direktorica Mestne knjižnice Grosuplje Roža Kek. Povedala je, da so risbe nastale po zgodbah, ki so bile navdih. Tudi Louis Adamič, takrat 8 ali 9-leten, je imel za navdih zgodbe. Te niso bile pisane, ampak so to bile zgodbe, ki so jih pripovedovali njegovi sovaščani, ki so se vračali iz Amerike in v svojih kovčkih prinašali darila za svoje domače, prinašali pa so tudi zgodbe o tem, kako lahko vsak, ki pride v Ameriko, ki je priden, tam tudi uspe. Tudi sam je odpotoval v obljubljeno deželo in tam tudi uspel. Postal je dolgo časa najbolj znan Slovenec, avtor, ne samo v naši deželi, temveč tudi v Evropi in v svetu. »Zato smo ponosni, da lahko razstava, ki je bila navdih otrokom za te ilustracije, ki krasijo knjižnico tako tukaj v galeriji, kot v vseh oddelkih, od pritličja do 5. nadstropja, bogati podobo našega mladega mesta,« je dejala.

»Zelo me veseli, da je ta razstava nekakšen uvod v praznovanje 120. obletnice rojstva našega rojaka Louisa Adamiča,« je dejal župan dr. Peter Verlič in ob tem dodal, da smo na občini kar malo zanemarili pomembnost našega rojaka. Sta pa nas k temu, da mu moramo posvetiti več pozornosti, ves čas spodbujali ravnateljica Osnovne šole Louisa Adamiča Grosuplje Janja Zupančič in direktorica Mestne knjižnice Grosuplje Roža Kek, za kar se njima je lepo zahvalil.

Občina Grosuplje ima kot geslo svoje strategije razvoja tri G-je, po mestnem avtobusu, ki nas je povezal s prestolnico. V strategiji smo te G-je osmislili z gospodarno, gostoljubno in globalno. Ravno pri globalnem smo imeli največ težav, vprašali smo se namreč, kaj bi lahko majhna občina napravila v globalnem smislu. »In poglejte, imamo že prvi izziv, ki nam ga je dal Louis Adamič,« je dejal ter še povedal, da je ta razstava, ki so jo pripravili otroci, lep uvod v praznovanje, to praznovanje pa je hkrati tudi priložnost, da Louis Adamič dobi prostor v naši občini, v slovenskem prostoru in tudi širše.

Zbrane ob odprtju razstave je nagovoril tudi predsednik Združenja Slovenska izseljenska matica Sergij Pelhan, ki je povedal, da je bil prav Louis Adamič eden izmed pobudnikov za ustanovitev tega združenja, združenja, ki skrbi za izseljence, kadar se vrnejo domov ali pa kadar pridejo samo na kratek obisk. Med mnogimi Slovenci, ki so živeli in živijo izven matične domovine, je bilo in je tudi veliko ustvarjalcev, pomembnih likovnikov, pesnikov, pisateljev, a v vseh teh 50 letih, ko združenje deluje, je bil največji slovenski pisatelj izven matične domovine prav Louis Adamič.

Projekt oz. 120. obletnico obeležitve rojstva Louisa Adamiča so poimenovali Iz mnogih dežel, po njegovi najpomembnejši knjigi, ki pa žal še ni bila prevedena v slovenščino. Ta knjiga izpostavlja prav to, kar je tudi danes problem, problem begunstva. V letu 1915 in kasneje je bil Louis Adamič eden izmed 20 milijonov priseljencev, ki so prišli v Ameriko. In on je opozarjal na to, da moramo gledati na priseljence ne samo kot na tiste, ki nas bremenijo in podobno, ampak da so to lahko tudi ljudje, ki so potencial za ustvarjalnost na področju znanosti, kulture, šolstva in nasploh. Prav zato je Louis Adamič tako pomemben in njegova knjiga je še danes eden glavnih učbenikov na višjih in visokih šolah v Združenih državah Amerike. Nekatere njegove knjige, ki govorijo o teh problemih, tudi na Balkanu, so bile celo 29-krat ponatisnjene v več milijonih izvodov.

Sam meni, da je občina lahko res ponosna na to, da je tak velikan s področja kulture tudi njen domačin. Slovenija pa bi morala več storiti, da bi dobil dostojno mesto, ki mu pripada, ne samo v tej občini, ampak v celotnem slovenskem prostoru.

Več o samem likovnem natečaju, ki je bil povod za pričujočo razstavo, pa sta nam povedali Jelena Malnar iz Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in Jasmina Ilič, generalna sekretarka Združenja Slovenska izseljenska matica.

Kulturni program so oblikovali Gross upi in gledališče Hiška.

 

Barbara Pirh

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …