Domov / Lokalno / SLAVNOSTNA SEJA OBČINSKEGA SVETA OBČINE GROSUPLJE OB DNEVU SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI 2017

SLAVNOSTNA SEJA OBČINSKEGA SVETA OBČINE GROSUPLJE OB DNEVU SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI 2017

V sredo, 13. decembra 2017, je v dvorani Družbenega doma Grosuplje potekala Slavnostna seja Občinskega sveta Občine Grosuplje ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Pričetek je naznanila himna Republike Slovenije, ki so jo zapele pevke Ženskega pevskega zbora Nasmeh, za tem pa smo prisluhnili še himni Evropske Unije, ki sta jo zaigrala violinista David in Lucija Ivan, učenca Glasbene šole Grosuplje.

Zbrane na slavnostni seji, občinske svetnice in svetnike, sodelavke in sodelavce iz občinske uprave, direktorja občinske uprave mag. Dušana Hočevarja in vse ostale goste, je lepo pozdravil župan dr. Peter Verlič, nato pa nas slavnostno nagovoril.

Ob razmišljanju o državnem prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti, se mu je priklical v spomin dogodek izpred nekaj let, ko je bil gost konference na Dunaju, kjer se je srečal tudi s svojim dobrim prijateljem iz Nizozemske. In ko sta hodila po Dunaju, mu je dejal: »Dobrodošel v moji prestolnici«. Potem pa mu pojasnil, da je bila Slovenija včasih del Habsburške monarhije. Slovenci smo bili sestavni del Avstro-Ogrske. In v tistem času smo dobili železnice, šolstvo, začeli smo z razvojem, ki ga drugače ne bi bilo. Bili smo Slovenci, sicer ne v svoji domovini, bili pa smo del tega srednjeevropskega prostora. Z zanimanjem in rahlo začudeno ga je poslušal, župan pa mu je to kar nekoliko s ponosom pripovedoval.

Z nami pa je ob tej priložnosti obudil spomin na še en dogodek iz svojega življenja. Bilo je na predvečer 1. maja 2004, ko je Slovenija vstopila v Evropsko unijo. V Slovenijo je takrat prišel tudi njegov kolega iz Luksemburga, visoki predstavnik evropskih sindikatov, in sicer z namenom, da počasti vstop Slovenije v Evropsko unijo. Ob polnoči so se mu rosile oči, župan pa se je spraševal zakaj, kaj je narobe. A bil je ganjen. In županu je rekel: »Zdaj pa ste Slovenci končno postali del evropske demokracije. Otresli ste se totalitarizmov, otresli ste se enopartijskega sistema, dobrodošli.« Župan pa se je ob tem zavedel, da je njegov kolega iz druge države celo v večji meri kot on sam prepoznal pomembnost vključitve Slovenije v Evropsko unijo.

In ker Slovenci sedaj obeležujemo dan samostojnosti in enotnosti, 26. decembra, je župan z nami ob tem prazniku želel deliti naslednjo misel: »Spoštovani, spoštovane, zavedajmo se te pomembnosti, da smo se Slovenci takrat skupaj odločili, da postanemo demokratična zvezda na evropskem zemljevidu«. Žal mu je sicer, da tega dogodka na državnem nivoju ne obeležimo še bolj slovesno.

V naši občini smo postavili slovensko zastavo na Boštanjskem gradu, nato še na Ostrem Vrhu, imamo jo na Ilovi Gori, postavili smo jo tudi ob vstopu v našo občino, pri novem šmarskem priključku. »To je prav,« je dejal župan in se zahvalil vsem pobudnikom.

In v občinskem svetu so se strinjali, da našo najpomembnejšo vpadnico poimenujemo po očetu Slovenije, dr. Jožetu Pučniku. Žal so nam uradniki tablo, ki je bila postavljena iz smeri Grosupljega proti izvozu, odstranili, saj naj ne bi ustrezala nekim predpisom. Žal je tako. »Jaz sem vesel, da smo morda občina Grosuplje svetilnik tega Slovenstva. Mladi imajo radi Slovenijo. Imajo radi slovensko zastavo. Radi slišijo, da so tukaj doma, da je tukaj njihova domovina. In želim, da to domovino čutimo,« je ob tem dejal župan ter nam še enkrat položil na srce, da se naj zavedamo, kako pomembno je, da imamo svojo domovino.

»Naša občina je sestavni del te naše lepe domovine Slovenije. Mislim, da vsi skupaj to našo občino lepo gradimo, smo uspešni. V zadnjih 8 letih smo več kot 50 milijonov evrov investicijskih sredstev pretopili v investicije, v projekte, v korist naših občank in občanov. A še več bi jih lahko, še bolj bi bili lahko uspešni. Nobenega razloga ni, da ne bi bili tako uspešni kot je Avstrija, ki je bila v preteklosti del naše skupne domovine. Ampak potrebujemo pogumne ljudi, potrebujemo ljudi z vizijo, potrebujemo ljudi, ki znajo, in ki delajo naprej. Srečno,« je slavnostni nagovor zaokrožil župan.

Violinistka Lucija Ivan in pianistka Darja Brcar iz Glasbene šole Grosuplje sta nam zaigrali še eno lepo, svečanemu dogodku primerno skladbo, pevke Ženskega pevskega zbora Nasmeh pa so nam zapele dve pesmi, pravzaprav tri, tretja se je glasila »Vse najboljše za vas, dragi župan,« ki pa je prav ta dan praznoval rojstni dan, ob koncu dogodka pa ga je tako pričakalo lepo presenečenje.

 

Barbara Pirh

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …