Domov / Lokalno / 18. REDNA SEJA OBČINSKEGA SVETA OBČINE GROSUPLJE

18. REDNA SEJA OBČINSKEGA SVETA OBČINE GROSUPLJE

V sredo, 13. decembra 2017, je v dvorani Družbenega doma Grosuplje potekala 18. redna seja Občinskega sveta Občine Grosuplje. Občinski svetnice in svetniki so tokrat na seji med drugim sprejeli Odlok o  načinu izvajanja lekarniške dejavnosti v Javnem zavodu Lekarna Ljubljana na območju občine Grosuplje, več sklepov o določitvi cen programov vzgoje in izobraževanja, Program obnove in vzdrževanja javne razsvetljave v občini Grosuplje, za vršilca dolžnosti direktorja Javnega zavoda Zavod za turizem in promocijo “Turizem Grosuplje” pa je bil imenovan Uroš Perme.

Dnevni red je bil naslednji:

  1. Potrditev zapisnika 17. seje Občinskega sveta Občine Grosuplje;
  2. Sklep o razrešitvi in imenovanju vršilca dolžnosti direktorja Javnega zavoda Zavod za turizem in promocijo »Turizem Grosuplje«;
  3. Osnutek odloka o načinu izvajanja lekarniške dejavnosti v Javnem zavodu Lekarna Ljubljana na območju občine Grosuplje;
  4. Sklepi o določitvi cen programov vzgoje in izobraževanja: Sklep o določitvi cen programov vzgoje in izobraževanja v VVZ Kekec Grosuplje, Sklep o določitvi cen programov vzgoje in izobraževanje v Zasebnem vrtcu s koncesijo Sonček Grosuplje, Sklep o določitvi cen programov vzgoje in izobraževanje v Zasebnem vrtcu s koncesijo Kobacaj Grosuplje, Sklep o določitvi cen programov vzgoje in izobraževanje v Zasebnem vrtcu s koncesijo Jurček Mala vas, Sklep o določitvi cen programov vzgoje in izobraževanje v Zasebnem vrtcu s koncesijo Biba Šmarje – Sap;
  5. Osnutek odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v občini Grosuplje;
  6. Sklep o potrditvi Programa obnove in vzdrževanja javne razsvetljave v občini Grosuplje v letu 2018;
  7. Informacije, pobude in vprašanja svetnikov.

Sklep o razrešitvi in imenovanju vršilca dolžnosti direktorja Javnega zavoda Zavod za turizem in promocijo »Turizem Grosuplje«

V skladu z 31. členom Odloka o ustanovitvi javnega zavoda Zavod za turizem in promocijo »Turizem Grosuplje« (Uradni list RS, št. 86/16) imenuje prvega vršilca dolžnosti direktorja, ki bo opravljal naloge do imenovanja direktorja, ustanovitelj. Na podlagi odstopne izjave že imenovane v.d. direktorice Mete Logar je bilo potrebno imenovati novega v.d. direktorja zavoda.

Za v.d. direktorja javnega zavoda Zavod za turizem in promocijo »Turizem Grosuplje« so občinski svetnice in svetniki imenovali Uroša Permeta, in sicer najdlje za eno leto, do imenovanja direktorja.

Odlok o  načinu izvajanja lekarniške dejavnosti v Javnem zavodu Lekarna Ljubljana na območju občine Grosuplje

Občinski svetnice in svetniki so sprejeli Odlok o načinu izvajanja lekarniške dejavnosti v Javnem zavodu Lekarna Ljubljana na območju občine Grosuplje, s katerim se  vzpostavljajo pogoji za uresničevanje ustanoviteljskih pravic Občine Grosuplje v Javnem zavodu Lekarna Ljubljana.

Občina ima v skladu z  Zakonom o lokalni samoupravi in zdravstveno zakonodajo pristojnost in dolžnost optimalnega uresničevanja javne službe na področju zagotavljanja zdravja prebivalstva, kamor sodi tudi lekarniška dejavnost.

Lekarniško dejavnost je možno opravljati v okviru javnega zavoda oz. na podlagi koncesije podeljene drugim fizičnim in pravnim osebam.

Javni zavod Lekarna Ljubljana, katerega ustanoviteljica je Mestna občina Ljubljana, ima na območju občine Grosuplje dve lekarni (eno že od leta 1960, drugo od leta 2010). Občina Grosuplje je leta 2010 podelila tudi koncesijo za opravljanje lekarniške dejavnosti zasebniku (Lekarna Kosobrin).

V letu 2010 je Občinski svet Občine Grosuplje sprejel sklep o soglasju k odprtju nove lekarne Javnega zavoda Lekarna Ljubljana na območju občine pod pogojem, da zavod plačuje koncesijsko dajatev za novo in za že obstoječo lekarno.

Cilj zgoraj naštetega je bil, brez dodatnih finančnih obveznosti za občino, zagotoviti občanom optimalno ponudbo na tem področju.

Z izgradnjo novega zdravstvenega doma pa se je ponudila priložnost za novo lokacijo lekarne poleg zdravstvenega doma. Naši občani bi tako lahko na enem mestu koristili zdravstvene in lekarniške storitve, kar je za bolnega človeka izjemnega pomena.

V občini Grosuplje smo zadovoljni z dejavnostjo Javnega zavoda Lekarna Ljubljana, zato smo želeli na podlagi tega odloka opredeliti in urediti medsebojne obveznosti in dolžnosti in v okviru zakonskih določil uveljaviti ustanoviteljske pravice Občine Grosuplje na področju lekarniške dejavnosti.

Sklepi o določitvi cen programov vzgoje in izobraževanja

Občinski svetnice in svetniki so sprejeli sklepe o določitvi cen programov vzgoje in izobraževanja v Vzgojno varstvenem zavodu Kekec Grosuplje in v zasebnih vrtcih s koncesijo Sonček Grosuplje, Kobacaj Grosuplje, Jurček Mala vas in Biba Šmarje – Sap.

Zaradi povišanja stroškov dela v strukturi cene vzgojno varstvenih storitev, ki imajo osnovo v spremenjeni plačni zakonodaji, se cene v javnem in zasebnih vrtcih v naši občini povišujejo, v VVZ Kekec Grosuplje za 5%, v zasebnih vrtcih s koncesijo Občine Grosuplje pa za 3,5%.

Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v občini Grosuplje

Občinski svetnice in svetniki so sprejeli Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v občini Grosuplje.

Zaradi pravnih nalog, ki omogočajo sprejetje novega odloka, ne pa tudi sprememb in dopolnitev obstoječega, je Občina pripravila novi odlok, v katerem ohranja vse ključne elemente ureditve nadomestila in izračunavanja njegove višine, spreminja pa le tiste dele, ki pomenijo uskladitev s predpisi, v glavnem s tehničnimi priporočili države.

Sklep o potrditvi Programa obnove in vzdrževanja javne razsvetljave v občini Grosuplje v letu 2018

V skladu s 13. členom Odloka o koncesiji za opravljanje lokalne gospodarske javne službe dobave, postavitve, vzdrževanja in izvajanja javne razsvetljave v občini Grosuplje (Uradni list RS, št. 4/12) mora občinski svet potrditi letni program obnove in vzdrževanja javne razsvetljave za naslednje leto.

Občinski svetnice in svetniki so tako sprejeli Sklep o potrditvi Programa obnove in vzdrževanja javne razsvetljave v občini Grosuplje v letu 2018. V programu so med drugim navedena tudi prižigališča v občini, ki so v slabem stanju, in po priporočilih strokovnih služb Javne razsvetljave, ki je koncesionar v naši občini, potrebna obnove. V skladu s programom se bodo tako izvedle posodobitve na 12 prižigališčih, pa tudi na nekaterih drogovih, ki so potrebni zamenjave oz. jih je potrebno prebarvati.

 

Barbara Pirh

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …