Domov / Lokalno / Občna zbora čebelarskih društev Stična ter Krka in Zagradec

Občna zbora čebelarskih društev Stična ter Krka in Zagradec

Začetek novega leta je čas, ko številna društva sklicujejo zbore članstva in naredijo analizo minulega leta ter načrte dela v prihodnosti. Nedavno sta to storili Čebelarski društvi Stična ter Krka in Zagradec. Občnega zbora stiških čebelarjev, ki je potekal 20. januarja 2018, v Gasilskem domu v Stični, se je udeležil tudi podžupan Tomaž Smole.

Uvodoma sta predsednik ČD Stična Alojz Janežič in Jožica Pevec zbranim predstavila delo preteklega leta. Čebelarji so se udeleževali številnih dogodkov in izobraževanj doma in širom Slovenije. Še posebej so ponosni na lanskoletni dosežek vseh slovenskih čebelarjev glede razglasitve 20. maja za svetovni dan čebel. Razglasila ga je Generalna skupščina Združenih narodov v New Yorku, 20. decembra 2017, ravno na slovensko pobudo. Ozrla sta se tudi v prihodnost, saj je pred njimi pestro leto. Poleg dela s čebelicami jih čakajo tudi številne društvene dolžnosti. Podžupan Tomaž Smole je vsem navzočim predstavil dela, ki se odvijajo v Višnji Gori in načrte za proslavo, 18. maja. Takrat bo v starem mestnem jedru odprto obeležje Kranjski čebeli sivki, ki izvira iz bližnjega gradu Podsmreka.

Občnemu zboru je prisostvoval tudi predsednik Regijske čebelarske zveze Petra Pavla Glavarja, gospod Anton Koželj. Ob tej priložnosti je dvema članoma, gospodu Francu Bobnarju in gospodu Dragu Blatniku, za njuno delo v društvu podelil bronasti odličji Petra Pavla Glavarja. Povabilu pa sta se odzvala tudi predsednik ČD Krka in Zagradec, gospod Marjan Volaj in novi predsednik ČD Grosuplje, gospod Andrej Trontelj.

Letos so v društvo sprejeli kar šest novih čebelarjev in sicer Ludvika Verbiča, Slavka Žnidaršiča, Davida Kastelica, Anžeta Zajca ter Tomaža in Andreja Košaka.

Občni zbor ČD Krka in Zagradec, 14. januar 2018

Po besedah predsednika ČD Krka in Zagradec Marjana Volaja, so ponosni na preteklo leto 2017, ko so obeležili 110 letnico delovanja društva. Ob tem so izdali zgibanko in 1. Jubilejni časnik s predstavitvijo delovanja društva ter postavili internetno stran. V društvo so sprejeli tudi sedem novih članov, med njimi tudi 13 letnega člana, ki čebelarski krožek obiskuje že od prvega dne. To dokazuje, da je njihovo delovanje prioritetno usmerjeno v promoviranje čebelarstva in vzgojo mladih za odgovoren odnos do okolja. V društvu bodo tudi v bodoče zagotavljali delovanje čebelarskega krožka v sodelovanju s krško podružnično šolo, učnega čebelnjaka in medovitega vrta.

Za čebelarji je torej uspešno leto, s pričakovanjem pa gledajo v leto 2018, ko je prioritetna naloga sodelovanje pri projektu obeležje kranjski sivki pod vodstvom Občine Ivančna Gorica in Čebelarske zveze Slovenije v Višnji Gori.

Predvsem pa si vsi skupaj želimo in upamo, da bodo čebele uspešno prezimile in da nas čaka uspešno čebelarsko leto v občini Ivančna Gorica.

Naj medi!

 

vir: www.ivancna-gorica.si

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …