Domov / Lokalno / Prehitra vožnja ogroža življenja vseh nas

Prehitra vožnja ogroža življenja vseh nas

Podatki o prehitrih voznikih na naših cestah so še vedno zaskrbljujoči. V letu 2017 je življenje izgubilo kar 46 ljudi zaradi neprilagojene hitrosti, to je skoraj vsaka druga smrtna žrtev na naših cestah. Agencija za varnost prometa v sodelovanju s Policijo in drugimi organizacijami začenja preventivno nacionalno akcijo Hitrost, s katero bodo opozarjali prehitre voznike naj upočasnijo hitrost vožnje. Akcija bo od 16. do 29. aprila , ponovila pa se bo še v poletnih mesecih, junija in avgusta. Policisti bodo v okviru nacionalne akcije, v sredo, 18. aprila 2018, izvajali maraton merjenja hitrosti na več kot 600 lokacijah po Sloveniji.
Pri višjih hitrostih so posledice prometnih nesreč hujše
Hitrost še vedno predstavlja problem v naseljih in na regionalnih cestah. V prvih treh mesecih letošnjega leta je zaradi neprilagojene hitrosti življenje izgubilo že 9 ljudi, enako kot lani v istem obdobju. Skoraj polovica (4) jih je umrla na regionalnih cestah, 2 na lokalnih cestah v naselju, 2 na avtocesti in 1 na lokalni cesti izven naselja. S hitrostjo so povezani še drugi dejavniki, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti, pa tudi prekratka varnostna razdalja. Nevarnost prehitre vožnje lahko preprosto ponazorimo s potjo ustavljanja. Pot ustavljanja zajema reakcijsko pot in zavorno pot. Pri 50 km/h pa vozilo naredi kar 28 metrov dolgo pot, da se zaustavi. Na mokri cesti, se pot ustavljanja še za 10 metrov podaljša. Pri višjih hitrostih ni le daljša pot ustavljanja vozila, ampak so težje tudi posledice prometnih nesreč.


Aktivno osveščanje prehitrih voznikov
Agencija za varnost prometa že vrsto let izvaja številne aktivnosti za zmanjšanje števila prometnih nesreč, ki so posledica prehitre vožnje. V času preventivne nacionalne akcije Hitrost bo Agencija za varnost prometa v sodelovanju s Policijo in drugimi organizacijami opozarjala prehitre voznike naj upočasnijo hitrost vožnje, pripravila pa bo tudi preventivne dogodke na temo hitrosti, trije večji bodo 17. maja v Novi Gorici, 7. junija v Kopru in 8. junija v Celju.

Najpogostejši vzroki prometnih nesreč

Hitrost, alkohol in mobilni telefoni so še vedno najpogostejši dejavnik in vzrok pri najhujših prometnih nesrečah na slovenskih cestah. Na Agenciji za varnost prometa so se zato odločili vse tri akcije združiti pod enotno celostno grafično podobo, s katero bodo javnost nagovarjali skozi celo leto. Agencija za varnost prometa je predstavila novo komunikacijsko kampanjo za osveščanje prehitrih voznikov v katerih so glavni junaki znani Slovenci: Ranko Babič, Rado Mulej, Jože Robežnik, Franci Kek in Marko Miladinović.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.