Domov / Kultura / Svečana otvoritev Čebelnjaka Kranjske čebele v Višnji Gori
Foto: Gašper Stopar

Svečana otvoritev Čebelnjaka Kranjske čebele v Višnji Gori

Včeraj se je s  slovesno otvoritvijo Čebelnjaka Kranjske čebele in parka medovitih rastlin,  v Višnji Gori začenja čebelarska zgodba, ki je povezana z uvodom v praznovanje prvega Svetovnega dne čebel in 540 – letnico pridobitve mestnih pravic Višnje Gore. Njegova postavitev je pomemben del nastajajočega obeležja kranjski čebeli v Višnji Gori, ki bo v povezavi z bodočo Hišo kranjske čebele v stavbi nekdanje šole, zanimiv turistični produkt in učna ustanova.

Foto: Gašper Stopar

Občina Ivančna  Gorica je skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije in SID banko v starem mestnem jedru uredila park medovitih rastlin s čebelnjakom Kranjske čebele. Z njim želi poudariti tesno povezanost Višnje Gore s Kranjsko čebelo sivko, kot eno najbolj prepoznavnih čebeljih vrst v Evropi. Prav na bližnjem gradu Podsmreka je v 19. stoletju delala družina Rothschütz, ki je z naprednim čebelarjenjem in trgovanjem poskrbela, da si je kranjska čebela uspešno utirala pot v svet.

Foto: Gašper Stopar

Župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad je povedal, da se tako  začenja nova čebelarska zgodba v občini Ivančna Gorica. Projekt zajema prenovo starega mestnega jedra v Višnji Gori in obeležje kranjski čebeli. V bližnji prihodnosti bo prenovljen objekt stare šole v Višnji Gori, katero bodo poimenovali Hiša kranjske čebele. Vse vsebine bodo posvečene kranjski čebeli, hiša pa bo med drugim pomenila tudi nekakšno vstopno turistično točko v občino. Znotraj bo še Turistično informacijski center, kavarna, razstavni prostori, hostel in tisto kar je najpomembnejše – Muzej kranjske čebele. Načrtujejo sodoben, interaktiven muzej, ki bo z novimi pristopi ponudil strokovno podkovane informacije o posebnostih in pomenu kranjske čebele, ter hkrati ponudil čim bolj atraktivno doživetje čebel. Donator v tem projektu, ki ga podpira Čebelarska zveza Slovenije je SID Banka.

Foto:Gašper Stopar

About Urednik Zeleni val

Preverite tudi

Občina Ivančna Gorica uspešna na evropskem razpisu WiFi4EU

Občina Ivančna Gorica je ena od 2.800 občin iz celotne Evropske unije, ki je uspešno …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.