Domov / Kultura / Svečana otvoritev Čebelnjaka Kranjske čebele v Višnji Gori
Foto: Gašper Stopar

Svečana otvoritev Čebelnjaka Kranjske čebele v Višnji Gori

Včeraj se je s  slovesno otvoritvijo Čebelnjaka Kranjske čebele in parka medovitih rastlin,  v Višnji Gori začenja čebelarska zgodba, ki je povezana z uvodom v praznovanje prvega Svetovnega dne čebel in 540 – letnico pridobitve mestnih pravic Višnje Gore. Njegova postavitev je pomemben del nastajajočega obeležja kranjski čebeli v Višnji Gori, ki bo v povezavi z bodočo Hišo kranjske čebele v stavbi nekdanje šole, zanimiv turistični produkt in učna ustanova.

Foto: Gašper Stopar

Občina Ivančna  Gorica je skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije in SID banko v starem mestnem jedru uredila park medovitih rastlin s čebelnjakom Kranjske čebele. Z njim želi poudariti tesno povezanost Višnje Gore s Kranjsko čebelo sivko, kot eno najbolj prepoznavnih čebeljih vrst v Evropi. Prav na bližnjem gradu Podsmreka je v 19. stoletju delala družina Rothschütz, ki je z naprednim čebelarjenjem in trgovanjem poskrbela, da si je kranjska čebela uspešno utirala pot v svet.

Foto: Gašper Stopar

Župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad je povedal, da se tako  začenja nova čebelarska zgodba v občini Ivančna Gorica. Projekt zajema prenovo starega mestnega jedra v Višnji Gori in obeležje kranjski čebeli. V bližnji prihodnosti bo prenovljen objekt stare šole v Višnji Gori, katero bodo poimenovali Hiša kranjske čebele. Vse vsebine bodo posvečene kranjski čebeli, hiša pa bo med drugim pomenila tudi nekakšno vstopno turistično točko v občino. Znotraj bo še Turistično informacijski center, kavarna, razstavni prostori, hostel in tisto kar je najpomembnejše – Muzej kranjske čebele. Načrtujejo sodoben, interaktiven muzej, ki bo z novimi pristopi ponudil strokovno podkovane informacije o posebnostih in pomenu kranjske čebele, ter hkrati ponudil čim bolj atraktivno doživetje čebel. Donator v tem projektu, ki ga podpira Čebelarska zveza Slovenije je SID Banka.

Foto:Gašper Stopar

About Urednik Zeleni val

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.