Domov / Lokalno / Obeležje Kranjski čebeli v Višnji Gori
Foto: občina Ivančna Gorica

Obeležje Kranjski čebeli v Višnji Gori

Kranjska čebela, na katero smo Slovenci in občani Ivančne Gorice upravičeno ponosni, je v rojstnem kraju v Višnji Gori dobila svoj dom. Slovesno odkritje spominskega obeležja Kranjski čebeli je bilo v sklopu praznovanja prvega Svetovnega dne čebel, ki ga je pripravila Občina Ivančna Gorica v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije. Praznovanja prvega čebelarskega praznika v Sloveniji se je udeležil tudi predsednik mednarodne čebelarske zveze Apimondia, gospod Philip McCabe.

Foto: občina Ivančna Gorica

V svojem nagovoru ni skrival navdušenja nad Slovenijo: »V čast mi je, da sem tukaj, saj je bil svetovni dan čebel vaša ideja. Vedno rečem, da so Slovenci najboljši čebelarji«. Idejni vodja, da se Svetovni dan čebel praznuje prav v Sloveniji je vsekakor zaslužen predsednik Čebelarske zveze Slovenije, Boštjan Noč. Kot je v nagovoru dejal je ponosen, da vodi največjo organizacijo na svetu. Zaključil je z željo, da Dom kranjske čebele postane državni projekt, kjer bo kranjska sivka predstavljena tako domači kot tuji javnosti ter pozval Višnjane naj poleg polža, čebelo sprejmejo za svojo. V nadaljevanju se je predsednik Noč s priznanjem zahvalil nekaterim posameznikom, ki so več let aktivno podpirali in sodelovali pri projektu Svetovnega dne čebel.

Foto: občina Ivančna Gorica

Avtor interaktivne skulpture obeležja Kranjske čebele je priznani oblikovalec Robert Kuhar, ki se je odločil za ikonografsko upodobitev čebele znotraj obeležja.

Foto: občina Ivančna Gorica

About Urednik Zeleni val

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.