Domov / Lokalno / Stati inu obstati v Škocjanu
Foto: občina Grosuplje

Stati inu obstati v Škocjanu

V nedeljo je bila  v Škocjanu 22. kulturna prireditev Stati inu obstati, ko se Škocjanci spominjajo svojega rojaka Primoža Trubarja, ki je bil 9. junija 1508 krščen v tamkajšnji župnijski cerkvi. Z besedami stati inu obstati je v pridigi, o veri, poudaril pomen človekove duhovne pokončnosti in neomajnosti. Prav o tem sta na prireditvi spregovorila tudi predsednik Krajevne skupnosti Škocjan Martin Tomažin in občinski svetnik Janez Pintar, ki je zbrane nagovoril v imenu župana dr. Petra Verliča. Predsednik krajevne skupnosti Martin Tomažin je na kratko povzel bogato zgodovino Škocjana. »Prav je, da se ob našem krajevnem prazniku spomnimo in poklonimo vsem tem zaslužnim možem, ki so v več kot tri četrt tisočletni zgodovini župnije Škocjan dodali vsak svoj pomemben del,« je še dejal predsednik krajevne skupnosti Martin Tomažin, ter nas ob tem spomnil tudi na bližajoči se dan državnosti, ki ga Slovenija praznuje 25. junija, o njej pa so sanjali in se za njo borili mnogi rodovi Slovencev.

Foto: občina Grosuplje

Občinski svetnik Janez Pintar pa nas je v svojem govoru spomnil še na Ivana Tavčarja in njegove besede zapisane v Visoški kroniki, o katerih je, kot je dejal, prav ta dan razmišljal na sprehodu po gozdu. »Res je lepa naša zemlja, raj pod soncem, in včasih se vprašam, ali si mi ta raj sploh zaslužimo,« je ob tem dejal Janez Pintar. Prireditev so s slovensko himno naznanili članice in člani mešanega pevskega zbora iz Škocjana, program pa so obogatili tudi članice ljudske skupine Suhe češplje iz Gradeža, tamburaši in pevci iz Zagradca ob Krki, na harmoniko sta v duetu zaigrala Slavko in Drago.

Foto: občina Grosuplje

About Urednik Zeleni val

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.