Domov / Lokalno / Neurje s točo ogrozilo proizvodnjo zelenjave na Dolenjskem
Foto: Kmetijska zadruga Krka

Neurje s točo ogrozilo proizvodnjo zelenjave na Dolenjskem

Neurje s točo, ki je besnelo v torek zvečer na delu Dolenjske, kjer samo kooperanti Kmetijske zadruge Krka letno pridelajo okrog 2.500 ton zelenjave namenjene izključno slovenskemu potrošniku, je povzročila doberšen izpad pri proizvodnji zelenjave na Dolenjskem. Obstaja realna nevarnost , da bo samooskrba z zelenjavo enaka ali nižja kot je bila v letu 2017, ko je dolenjske pridelovalce zelenjave prizadela huda suša. Pridelovalci zelenjave ocenjujejo neposredno škodo na okoli 500 tisoč evrov, višina posredne škode bo višja od neposredne škode in bo opazno  tudi skozi zmanjšanje tržnega deleža dolenjske zelenjave in s tem še nižjo samooskrbo. Vnovično sajenje poškodovanih poljščin pomeni podvojitev stroškov pridelave, poleg tega pa bo prišlo do zamika  proizvodnje zelenjave za minimalno 60 dni.

Foto: Kmetijska zadruge Krka

Foto: Kmetijska zadruga Krka

V Kmetijski zadrugi  Krka opozarjajo pred nepredvidljivim dogajanjem na trgu slovenske zelenjave, saj odkupne cene iz leta v leto padajo, slovenski trg pa je v veliki meri preplavljen z uvoženo zelenjavo vprašljivega porekla in z vprašljivim nadzorom nad uporabo fitofarmacevtskih sredstev. Pričakujejo nadaljevanje pozitivnega odziva slovenskih trgovcev, ki z odkupom slovenskih kmetijskih pridelkov in proizvodov ščitijo slovenskega potrošnika, hkrati pa omogočajo delo in razvoj slovenskih kmetij. Država lahko pomaga z uvedbo strožjega nadzora nad uvoženimi kmetijskimi pridelki in doslednim spremljanjem materialnih tokov zelenjave in mesa. Opozarjajo, da bo brez dobrega sodelovanja v prehranski verigi najbolj trpel slovenski potrošnik.

About Urednik Zeleni val

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.