Domov / Glasba / Sto zborov zapelo na 49. Taboru v Šentvidu pri Stični

Sto zborov zapelo na 49. Taboru v Šentvidu pri Stični

V nedeljo, 17. junija, se je s koncertom združenih moških, ženskih in mešanih pevskih zborov končal tradicionalni, že 49. Tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični. Tudi letos se je praznik slovenske pesmi začel s sobotnim koncertom zamejskih zborov in slovenskih zborov iz tujine, vrhunec pa je bil nedeljski skupni nastop približno 100 zborov, ki so nastopili pod letošnjim osrednjim geslom »O kresi se dan obesi«.

 

Tudi letos se je pevski tabor začel s sobotnim koncertom v avli OŠ Ferda Vesela, na katerem je letos nastopilo deset slovenskih zborov iz zamejstva in tujine. Predstavili so se zbori iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Madžarske in Italije, nastopili pa so tudi domači moški in ženski pevski zbor Vidovo in Šentviški slavčki. Rojake, ki ohranjajo slovensko pesem in skrbijo za kulturno poustvarjanje zunaj matične domovine je letos prvič nagovoril novi predsednik KD Tabor slovenskih pevskih zborov Matej Šteh. Večer se je zaključil na prostem z nastopom Godbe Stična.

 

Osrednji nedeljski program se je začel s slavnostno povorko vseh sodelujočih zborov v spremstvu konjenikov Konjerejskega društva Radohova vas in godbe iz Dobrepolja. Koncert združenih pevskih zborov je potekal na šolskem športnem igrišču, ki ge je letos Občina Ivančna Gorica posodobila in obnovila. Ob številnih gostih, tudi županu Dušanu Strnadu in direktorju Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti mag. Marku Repniku, je pevce najprej nagovoril predsednik Tabora slovenskih pevskih zborov Matej Šteh, ki se je zborom zahvalil za njihov doprinos k ohranjanju slovenske ljudske pesmi.

 

Organizatorji se zavedajo, da je potrebno veliko truda in dobre volje, da zbori v svoj vsakoletni program uvrstijo nastop v Šentvidu, ki ga obiščejo iz vseh koncev Slovenije in tujine. Kot je še povedal je za izvedbo letošnje prireditve skrbelo več kot sto prostovoljcev domačinov iz različnih društev (kulturna društva Vidovo in Šentviški slavčki, gasilsko, upokojensko in turistično društvo, ZŠAM Ivančna Gorica in konjerejsko društvo Radohova vas). Pri organizaciji so vključeni tudi šentviška šola, Občina Ivančna Gorica, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti Zveza kulturnih društev občine Ivančna Gorica in Zavod Prijetno domače. Kot je še povedal, se upravni in organizacijski odbor že pripravlja tudi na prihodnje leto, ko bo Tabor praznoval okrogli jubilej.

 

Ob tej priložnosti se je Šteh a dolgoletno vodenje Tabora zahvalil tudi svojemu predhodniku Jerneju Lampretu, ki je bil več kot trideset let na čelu upravnega odbora. Približno tisoč slovenskih pevcev pa je Lampretu z aplavzom čestitalo ob njegovem skorajšnjem okroglem življenjskem jubileju.

 

Letošnji slavnostni govornik, skladatelj, glasbeni pedagog in zborovodja Tomaž Habe je pevce nagovoril s pomenljivimi Cankarjevimi mislimi o glasbi. Poudaril je slovenski fenomen, saj se Slovenci lahko ponašamo z vrhunskimi zborovskimi zasedbami, ki žanjejo nagrade na različnih mednarodnih

tekmovanjih. S petjem se po nekaterih ocenah ukvarja do sto tisoč Slovencev. Šentvid pa s pevskim taborom ohranja stik z narodom in slovensko zemljo. Po njegovem je ohranjanje pristne slovenske besede in ljudske pesmi osnovno poslanstvo te prireditve, ki je letos doživela že 49. izvedbo in potrebno je napeti vse sile, da se tovrstno pevsko srečanje ohrani in razvija tudi v prihodnje.

 

Programski vodja tabora, Stane Peček, je letošnji program pesmi naslovil s slovenskim pregovorom »O kresi se dan obesi« s katerim so pevci pozdravili prihajajoči poletni čas. Združeni zbori so tudi letos nastopili pod taktirko dirigenta Igorja Švare, v programu pa je nastopila še Godba Stična, Mladinski pevski zbor OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični in člani Folklorne skupine Vidovo.

 

Letošnji taborski jubilanti so prejeli tudi jubilejne plakete: MoPZ Svoboda Kočevje za 40 let, MoPZ Šmarje Sap in MePZ Avgust Pavel Gornji Senik za 45 let prepevanja v Šentvidu pri Stični.

 

Organizatorji so letos vložili obilo truda tudi v spremljevalni program, ki je na ulice Šentvida pritegnil ponudbo na različnih stojnicah z ročnimi, umetniškimi in drugimi izdelki, na stojnicah so svoje izdelke ponujale tudi kmetije in drugi pridelovalci, obiskovalcem pa je bil namenjen tudi pester ulični zabavni program. Ob zaključku so domači gasilci pripravili tradicionalno zabavo pod prireditvenim šotorom.

Tudi letos je prireditev snemala TV Slovenija in na ta način poskrbela za odmevnost dogodka in promocijo Šentvida in občine Ivančna Gorica.

 

About Urednik Zeleni val

Preverite tudi

HOROSKOP ZA TOREK, 19. FEBRUAR 2019

OVEN Obveznosti se bodo kopičile, vendar boste kljub temu ostali dobre volje in pozitivno usmerjeni. …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.