Domov / Glasba / Oliver Dragojević-velikan, ki so ga imeli vsi radi

Oliver Dragojević-velikan, ki so ga imeli vsi radi

Oliver Dragojević , ki je po hudi bolezni v 71.letu umrl v nedeljo zjutraj v splitski bolnišnici,  se je konec marca zadnjič javil svojim oboževalcem, in sicer ko je za svoje življenjsko delo prejel glasbeno nagrado Porin. Ker ga je bolezen hudo zaznamovala, se je javil preko video povezave. “Rad bi spomnil na človeka, ki je vplival na polovico mojega življenja. To je Zdenko Runjić . Veliko dobrih ljudi se je zbralo okoli mene, tokrat pa me je zaustavila bolezen, zato ne morem biti z vami. Kot otrok sem želel igrati in peti, a so se te sanje nekako končale. Pozdravljam vse dobre ljudi, ki so mi v tej krizi stali ob strani in me podpirali. Mislim, da je še vedno čas za petje in igranje in če se stvari izboljšajo, bo v redu. Za mano stoji moja družina in vsi, ki so se trudili, da bi mi bilo lažje, še zlati vsi z onkologije v Splitu. Želim si, da bi se moje potovanje skozi življenje nadaljevalo, uživajte in ‘ča je život vengo fantažija’,“ je povedal Dragojević. Kot so pisali hrvaški mediji, se le redko kateremu ob tem govoru ni orosilo oko.
Zadnje slovo od pevca bo danes  na splitski Rivi, pogreb pa bo jutri  v družinskem krogu v Veli Luki na Korčuli, kjer se je Oliver Dragojević rodil.

Glasba je Dalmatinca spremljala od malih nog. Že pri petih letih mu je oče kupil orglice, s katerimi je nato zabaval turiste in prišleke s trajektom na otok. Zaradi strasti do glasbe so starši fanta poslali na glasbeno šolo v Split, kjer je osvojil še klavir, klarinet in baskitaro.

Prvič je na odru nastopil leta 1961 na splitskem otroškem festivalu, zapel je pesmico Baloni. Kariero je začel leta 1963 kot pevec in klaviaturist splitske skupine Batali, prvi večji uspeh pa je doživel na Splitskem festivalu leta 1974, ko je prejel prvo nagrado občinstva s skladbo Ča će mi Copacabana.

Že prihodnje leto je v Splitu nastopil s pesmijo Galeb i ja skladatelja Zdenka Runjića (sodelovanje z Runjićem je eden najbolj prepoznavnih tandemov na hrvaškem glasbenem prizorišču), od tam je šla njegova glasbena pot, na kateri je melodije dalmatinskih klap prepletel z džezom in sodobnimi ritmi, samo še navzgor. Je eden redkih balkanskih glasbenikov, ki je nastopil v newyorški dvorani Carnegie Hall, v londonskem Royal Albert Hallu, pariški Olympii in v sydneyjski operi. V dobrih 40 letih glasbene kariere je ustvarjalni Dalmatinec izdal 23 studijskih albumov in številne kompilacije, njegove uspešnice, kot so Cesarica, Nadalina, Moj lipi anđele, Galeb i ja, Skalinada, Malinkonija ter številne druge, pa so osvojile srca na milijone ljudi. Za svoje glasbeno ustvarjanje je prejel tudi številne nagrade, februarja letos je bil na 25. podelitvi hrvaških glasbenih nagrad Porin odlikovan s kipcem za življenjsko delo.

HVALA OLIVER ZA ČUDOVITE PESMI, KI SI NAM JIH ZAPUSTIL IN SO TI ODPRLA VRATA NEBEŠKEGA RAJA.

About Urednik Zeleni val

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.