Domov / Lokalno / Slovesnost ob 80-letnici Prostovoljnega gasilskega društva Velika Ilova Gora

Slovesnost ob 80-letnici Prostovoljnega gasilskega društva Velika Ilova Gora

V soboto, 25. avgusta 2018, je na Veliki Ilovi Gori potekala slovesnost ob praznovanju 80-letnice Prostovoljnega gasilskega društva Velika Ilova Gora. Slovesnosti so prisostvovali: župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, poveljnik regije Ljubljana 2 Borut Lončarevič, predsednik Gasilske zveze Grosuplje Andrej Bahovec, poveljnik Gasilske zveze Grosuplje Janez Pezdirc, kopanjski župnik Janez Kebe, predsednica Krajevne skupnosti Ilova Gora Romana Hrovat, predstavniki gasilskih društev v Gasilski zvezi Grosuplje ter krajanke in krajani Velike Ilove Gore in Gabrja.

Zbrane na slovesnosti je ob praznovanju tega visokega jubileja nagovoril predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Velika Ilova Gora Primož Jamnik in nas v svojem govoru na kratko popeljal vse od ustanovitve društva leta 1938 pa do danes.

Društvo je bilo na pobudo vaščanov Velike Ilove Gore, kot rečeno, ustanovljeno leta 1938. Takrat so že imeli prvo ročno brizgalno. Leta 1943 je bila v nemški ofenzivi vas požgana ter vsa gasilska oprema uničena. 5 let kasneje je nato prišlo do reorganizacije društva in od leta 1954 dalje, ko je bila zgrajena štirirazredna šola na Veliki Ilovi Gori, prav na tem mestu, kjer ta dan poteka slovesnost, so kletni prostori šole služili kot skladišče gasilske opreme. Leta 1956 je PGD Velika Ilova Gora razvilo gasilski prapor in kupilo prvo motorno brizgalno. Prvo gasilsko vozilo so kupili leta 1960. Leta 1988 pa je bil na Veliki Ilovi Gori zgrajen nov gasilski dom. Omeniti velja še pomembno pridobitev v letu 2000, nakup gasilskega večnamenskega vozila, znamke Mazda.

Zadnja leta so vložili veliko prostovoljnega dela v obnovo doma. Pri domu so izvedli sanacijo drenaže, novo streho, kupili okna, dvižna vrata, sanirali elektriko in naredili fasado, na kateri imajo tudi lepo fresko, ki jo je naredila Meta Mehle. S pomočjo Blaža Zabukovca so izdelali tudi prikolico za opremo ter brizgalno in poskrbeli za nadgradnjo vozila z visokim tlakom. Vaščanom in vsem ostalim, ki so pomagali pri obnovi doma, se je lepo zahvalil.

V mejnik društva prav tako uvrščajo ustanovitev prve moške tekmovalne desetine članov A v letu 2001, ki so se usposobili in dvignili nivo pripravljenosti ob morebitnih intervencijah na višjo raven. V zadnjih 10 letih se je v društvu razvilo tudi delo z mladimi, ki dosegajo na tekmovanjih odlične rezultate.

Je pa zadnje leto poleg vetroloma zaznamovala še ena nesreča, požar v gasilskem domu. K sreči so ga pravočasno pogasili in večino gasilske opreme rešili. Na pomoč so prišla tudi gasilska društva Mala Ilova Gora, Grosuplje in Šmarje – Sap ter pomagala pri odstranjevanju poškodovane opreme. Zahvala gre tudi Gasilski zvezi Grosuplje in ostalim društvom, ki so jim ponudili pomoč, izpostavil je tudi gasilce PGD Bled, ki so jim dostavili opremo, ki jim je dan po požaru še kako prišla prav. Pri tej nesreči se je med gasilci resnično pokazala solidarnost.

Predsednik PGD Velika Ilova Gora Primož Jamnik se je ob tej priložnosti v imenu gasilk in gasilcev PGD Velika Ilova Gora zahvalil vsem, ki so kakorkoli pomagali pri razvoju društva, njihovim družinam, ki jih podpirajo, vodstvu gasilske zveze, krajevni skupnosti in vodstvu občine, s katero prav tako lepo sodelujejo. Ob tem je omenil, da se že veselijo dokončanja projekta občine in krajevne skupnosti. Na mestu, kjer poteka slovesnost, bo nastalo igrišče, kjer bodo lahko potekale gasilske vaje, bo pa seveda igrišče namenjeno vsem vaščanom, pa tudi vsem iz okoliških vasi in zaselkov. Hvala tudi vsem donatorjem, sponzorjem.

Zbrane na slovesnosti, posebej pa članice in člane PGD Velika Ilova Gora, ki praznujejo pomembno obletnico, je lepo pozdravil tudi župan dr. Peter Verlič.

Možje in žene so pred 80 leti verjetno na čisto navaden dan ustanovili prostovoljno gasilsko društvo, za zaščito svojih domov, za zaščito svojega premoženja. Z generacije v generacijo so nam pomagali in danes praznujemo. »Ta dan je danes praznik, praznik PGD Velika Ilova Gora, praznik gasilske zveze, krajevne skupnosti in cele občine. Ker smo ponosni na vas,« je dejal župan.

Povedal je že, da se bo v naslednjih letih ponovno namenilo več pozornosti našim cestam. In trenutno rekonstrukcija ceste poteka prav na cesti Velika Ilova Gora – Luče.

Je pa z veseljem z vsemi gasilskimi društvi delil še eno informacijo, morda pomembno tudi za Gasilsko zvezo Grosuplje, Gasilsko zvezo Slovenije, da se je Evropska unija začela v še večji meri zavedati, da so naravne nesreče tudi stvar Evropske unije, ne le posamezne države članice, njenih občin. Prve evropske razpise tako najdemo tudi na področju varovanja in zaščite premoženja. »Jaz verjamem v nas, verjamem v vas in mislim da so za gasilstvo v občini dobri časi, tudi z evropskimi sredstvi. Želim vam res lepo praznovanje, srečno!« je še dejal župan.

Zbrane so ob tej priložnosti nagovorili še predsednik Gasilske zveze Grosuplje Andrej Bahovec, poveljnik regije Ljubljana 2 Borut Lončarevič, predsednica krajevne skupnosti Romana Hrovat in župnik Janez Kebe ter gasilkam in gasilcem PGD Velika Ilova Gora ob praznovanju 80-letnice iskreno čestitali.

Prireditev so z glasbo obarvali Godba Dobrepolje, Lara Zabukovec, ki nam je zaigrala na citre in Jan Mehle, ki pa je zaigral na harmoniko. Skozi prireditev nas je popeljala Marija Perko.

Ob koncu slovesnosti so podelili še priznanja, nato pa je sledila veselica z ansamblom Mladi Belokranjci.

About Urednik Zeleni val

Preverite tudi

Konec tedna 50.Tabor slovenskih pevskih zborov

V Šentvidu pri Stični bo jutri in v nedeljo 50. Tabor slovenskih pevskih zborov. Tudi …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.