Domov / Lokalno / O VEČJI VARNOSTI STAREJŠIH V CESTNEM PROMETU

O VEČJI VARNOSTI STAREJŠIH V CESTNEM PROMETU

V četrtek, 14. januarja, so v sejni sobi Občine Ivančna Gorica potekali preventivni dogodki v okviru programa Sožitje – za večjo varnost v cestnem prometu. Dogodek je izvedla Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa v sodelovanju s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Ivančna Gorica in Svetom župana za starosti prijazno občino. Predavanja so bila namenjena predvsem starejšim voznikom in voznicam, ki bi radi ostali čim dlje mobilni in varni na cestah. Dogodka se je udeležilo 60 seniorjev in upokojencev, kar kaže, da je zavedanje za prometno varnost v naši občini na visokem nivoju.

Po uvodnem pozdravu predstavnice AVP, gospe Vesne Marinko, ki je tudi vodja projekta Sožitje, je Bojan Jakše iz izpitnega centra Novo mesto udeležencem osvežil znanje prometnih predpisov in pravil ter na primerih razložil mnogo zanimivih situacij. Opozoril je tudi na nekaj sprememb v predpisih ter razložil osnovna pravila vožnje po avtocesti in hitri cesti. Praktične izkušnje policije je podal predavatelj Igor Mahnič, ki je govoril tudi o drugih načinih udeležbe v prometu – v vlogi kolesarja in pešca. Udeleženci so obnovili tudi znanje prve pomoči, saj je predavatelj Rdečega križa Slovenije demonstriral temeljne postopke oživljanja. Enega najbolj perečih dejavnikov pri starejših voznikih, zdravstvene kriterije, pa je predstavila dr. Majda Zorec Karlovšek, ki se je osredotočila predvsem na vid in njegove okvare ter poškodbe oči.

Udeleženci so bili nad predavanji navdušeni in so tudi aktivno sodelovali z vprašanji ter izmenjavo lastnih izkušenj, nekaj pa se jih je odločilo še za praktično vožnjo z inštruktorjem vožnje. Zbrane je pozdravil tudi župan Dušan Strnad, ki je izrazil navdušenje nad aktivnostjo naših starejših občanov in Svetom župana za starosti prijazno občino, ki uspešno opravlja svojo funkcijo.

About Novinar

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …