Domov / Lokalno / SPREJEM ŠTIPENDISTOV OBČINE GROSUPLJE 2015/2016

SPREJEM ŠTIPENDISTOV OBČINE GROSUPLJE 2015/2016

Občina Grosuplje je za šolsko leto 2015/2016 podelila štipendije 51 dijakom in študentom. Štipendiste je v ponedeljek, 18. januarja 2016, v prostorih Družbenega doma Grosuplje sprejel župan dr. Peter Verlič, na sprejemu pa sta se mu pridružila tudi direktor občinske uprave Dušan Hočevar in predsednik Krajevne skupnosti Grosuplje Iztok Vrhovec.

»Jaz vam čestitam in vam želim predvsem uspešno šolanje,« je štipendistom dejal župan, ob tej priložnosti pa jim na kratko predstavil projekte v teku in načrtovane projekte za našo občino Grosuplje.

Smo del Ljubljanske urbane regije, vemo da nas veliko tako ali drugače hodi v prestolnico, in prvo kar smo uredili, je bila povezava s prestolnico. Uredili smo javni prevoz. Čez dve leti, ko bo čez železniško progo zgrajen nadvoz v Sončne dvore, bo mestni avtobus pripeljal tudi v Sončne dvore. Na Avtobusni postaji Grosuplje že stojita prikazovalnik in Urbanomat, novost, ki se jo bomo razveselili že spomladi, pa je ta, da bo začela veljati skupna kartica za avtobus in vlak. Gre sicer za projekt ministrstva, ki pa ga bomo sprva uvedli v naši občini. Linija 3G nas tako že kar nekaj časa spremlja, pomenila pa je tudi nek preobrat v naši občini. In ker delamo strategijo za naprej, smo se odločili, da nas bo prav 3G spremljal tudi naprej. V angleščini bo 3G pomenil »Grosuplje goes green«, pri nas doma pa bomo občina, ki želi biti »gospodarna, gostoljubna in globalna«.

Prizadevamo si, da bi bili čim bolj okolju prijazni. Projekt, ki res veliko prispeva k našemu okolju, je nova moderna čistilna naprava. Gre za naš največji kohezijski projekt, za katerega smo dobili 15 milijonov evrov nepovratnih evropskih sredstev. Z januarjem pa smo tudi že pričeli odpadke odvažati v predelavo v RCERO Ljubljana. »To je zelo pomembno za našo prihodnost. Vsi potrebujemo čisto, pitno vodo, čim bolj čist zrak,« je dejal župan. Prav tako se trudimo, da se tudi promet čez Grosuplje odvija čim bolj tekoče. Kar nekaj krožišč je že nastalo, nekaj jih še bo, tako da bo občina tudi kar se prometa tiče čim bolj zelena.

Velik poudarek je bil dan tudi energetskim sanacijam javnih objektov. Pridobili smo nepovratna evropska sredstva za energetske sanacije vrtcev, šol in starega dela zdravstvenega doma. Župan pa je ob tem omenil, da imamo tudi izbranega koncesionarja za javno razsvetljavo, in v treh letih nam je z zamenjavo svetilk poraba električne energije padla kar za 70%.

Projekt, ki je že uspešno zaključen, je Zdravstveni dom Grosuplje. V letošnjem letu bomo poleg zdravstvenega doma dobili novo lekarno, tako da bo pot od recepta do lekarne res kratka. Težko pričakovani projekt pa je sedaj nova osnovna šola na Polici. Temeljni kamen bomo položili že spomladi.

Župan je še povedal, da se bomo v prihodnje še bolj posvetili tudi rekreaciji, dobremu počutju. Nastalo bo več rekreacijskih površin. Prva takšna bo pri Sončnih dvorih, kjer nastaja Športni park Brezje, druga se nam obeta na Koščakovem hribu, kjer se bo uredila sprehajalna pot, tretjo pa bo predstavljal Športni park Brinje, del katerega je tudi novo nogometno igrišče, ki je po novem tudi lepo razsvetljeno. Vizije pa so velike tudi za ureditev samega centra Grosuplja in Šmarja – Sapa.

»Upajte si, dobro študirajte, bodite radovedni, vrata se potem tako ali drugače kar sama odpro. Naša podpora pa naj vam bo v spodbudo,« je dijakom in študentom še dejal župan.

Na občinski razpis za dodelitev občinskih štipendij je sicer prispelo skoraj 130 vlog. V okviru razpoložljivih sredstev je bilo dodeljenih 51 štipendij in sicer:

  • 26 štipendij za dijake srednjih šol (15 štipendij za poklicne, srednje strokovne in tehniške šole in 10 štipendij za gimnazije),
  • 25 štipendij za študente dodiplomskega in podiplomskega študija – prve in druge stopnje (17 štipendij za naravoslovne, medicinsko, biotehnične in tehnične fakultete in 8  štipendij za družboslovne in humanistične fakultete).

Občina z izvajanjem občinskega štipendiranja zagotavlja enakopravno podporo vsem našim  dijakom in študentom. Med našimi štipendisti so bodoči  strojniki, matematiki, fiziki, inženirji elektrotehnike, zdravniki, arheologi, pa tudi gimnazijci, vzgojitelji, mehatroniki, farmacevti, ipd. Višina štipendije znaša 100 evrov na mesec. Trudimo se, da bi obseg sredstev namenjenih štipendijam še povečali in dodelili čim več štipendij.

About Novinar

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …