Domov / Lokalno / ROJAKI POČASTILI JURČIČA NA MULJAVI

ROJAKI POČASTILI JURČIČA NA MULJAVI

Sinoči so se na Muljavi, v organizaciji Kulturnega društva Kresnička in Kulturnega društva Josipa Jurčiča Muljava, že tradicionalno poklonili rojaku Josipu Jurčiču. Prireditev se je začela z državno himno v izvedbi Moškega pevskega zbora Muljava. Uvodoma je nekaj besed o pisatelju pregovorila dolgoletna predsednica Zveze kulturnih društev Tatjana Lampret. Večer se je nadaljeval z odprtjem razstave likovnih del Toneta Pahuljeta, zdajšnjega duhovnika na Muljavi. Njegove umetnine krasijo prostore Galerije Kresničke na Jurčičevi domačiji, ki bodo na ogled tudi številnim pohodnikom sobotnega 23. Pohoda po Jurčičevi poti. Kot je dejal avtor razstave, so ga pred desetimi leti, ko je prišel na Muljavo, vprašali kako se počuti v deželi Desetega brata. »Veste Muljava je kraj visoke kulture. Tam imajo Jurčiča, vedno neke prireditve, kultura je na visoki stopnji. To je igralski narod, Jurčič je njihov glavni avtor. Tudi jaz sem prišel po Jurčičevi poti. Po desetih letih še nisem slišal nobene žal besede, s strani koga od vas. Nekaj posebnega ste in ste me tudi tako lepo sprejeli, da sem navdušen nad vami«, je še dodal Pahulje, ki se je rodil v Dolenji vasi pri Ribnici. Gimnazijo je obiskoval v Kočevju in Vipavi, študij teologije v Ljubljani pa zaključil leta 1976. Kot duhovnik je služboval na Brezovici pri Ljubljani, na Selih pri Šumberku in na Polici pri Grosupljem. Od leta 2006 opravlja delo duhovnega pomočnika na Muljavi.

Župan Dušan Strnad je ob tej priložnosti čestital vsem krajanom ob rojstnem dnevu velikega sokrajana, soobčana Josipa Jurčiča. »Gotovo bi bil ponosen na vse nas, da po toliko letih, ko je on ustvarjal, sicer v drugačnih časih in drugačnem okolju, še vedno ohranjamo spomin na njega. Še več, da tako učite tudi svoje naslednike in seveda, da ohranjate slovensko besedo, pesem in kulturo že več kot 170 let po njegovem rojstvu«. Zbrane je ob zaključku še povabil na jutrišnji 23. Pohod po Jurčičevi poti, ki bo zopet v naše kraje privabil množico veselih pohodnikov. Svoje mnenje na delo gospoda župnika je izrazil tudi velik kulturnik in dolgoletni župan Jernej Lampret, oceno umetniškega dela pa je prisotnim podal akademski kipar, Boris Prokofjev.

Kulturni program so popestrili člani Moškega pevskega zbora Muljava in otroški župnijski zborček iz Muljave. Prireditev je s svojo recitacijo pesmi obogatila mlada pesnica Tjaša Zajc.

Večer se je zaključil v kulturnem domu Muljava, s premiero mladinske gledališke predstave Smešna zgodba o čarovniku Faustu.

 

Fotogalerija >>

About Novinar

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …