Domov / Lokalno / ŠTORKLJI ZURI IN FORTUNA IZ PONOVE VASI SE BOSTA KMALU PODALI NA POT NAZAJ PROTI EVROPI

ŠTORKLJI ZURI IN FORTUNA IZ PONOVE VASI SE BOSTA KMALU PODALI NA POT NAZAJ PROTI EVROPI

V občini Grosuplje zadnja leta uspešno gnezdi kar sedem parov štorkelj, kar je največja koncentracija štorkelj v osrednji Sloveniji. Njihovega prihoda se Grosupeljčani razveselimo prav vsako pomlad znova, da pa bo štorkljam bivanje v naši občini prijetno in da bodo tukaj tudi v prihodnje lahko varno in udobno gnezdile, se tudi sami trudimo. Že v letu 2013 smo podrti drog ob železniški progi v Grosupljem, na katerem je nameščeno gnezdo, postavili pokonci, leto kasneje pa je štorklje v zaselku Benat v Ponovi vasi pričakal nov gnezditveni podstavek, ki ga je naši občini podaril župan občine Velika Polana, imenovane tudi »Evropska vas štorkelj«, Damijan Jaklin. Lani smo poskrbeli še za dva nova gnezditvena podstavka, prvega smo postavili na travniku med Ponovo vasjo in Malo vasjo, blizu vrtca Jurček, drugega pa je postavil August Gril v bližini Gasilskega centra Grosuplje, pri podjetju Gramat Gril. Na ta gnezditveni podstavek smo namestili tudi gnezdo, ki ga je naši občini podarilo Združenje mladih, staršev in otrok Sezam. To gnezdo so na ekološko-ustvarjalnih delavnicah v Ljubljani ustvarili otroci, nato pa se odločili, da ga podarijo nam, saj so člani društva izvedeli, da ima še posebej lep odnos do štorkelj prav naša občina Grosuplje.

Lani je v naši občini na svet prikukalo kar 20 mladih štorkljic, do nas pa je prišla še ena prav posebna novička. V začetku julija je Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije z GPS sledilno napravo opremilo dve mladi beli štorkljici, ki sta na svet prikukali v Ponovi vasi. Poimenovali so ju Zuri in Fortuna. Štorklji bosta pomagali pri razkrivanju selitvenih poti in prezimovališč slovenskih belih štorkelj, za katere je bilo do sedaj s pomočjo sicer obsežnega obročkanja mladičev zbranih le malo podatkov.

Zuri in Fortuna sta iz gnezda prvič poleteli 29. julija, prava selitev pa se je za štorklji začela 10. avgusta, ko sta po približno desetdnevnem raziskovanju bližnje okolice gnezda poleteli najprej na Šentjernejsko polje, zatem sta leteli mimo Lonjskega polja, Slavonskega Broda in Beograda do Donave, nato pa ob reki proti Bolgariji. Do 17. avgusta sta potovali skupaj, tega dne pa so se njune poti prvič ločile in na večer je njuna medsebojna razdalja znašala okoli 55 km.

Kljub temu, da so se njune poti ločile, sta tudi poslej leteli v skorajda identični smeri prek Bližnjega vzhoda in Rdečega morja proti osrednji Afriki, vendar le do vzhodnega Čada. Tam je Zuri v začetku septembra poletela proti JZ države, kjer se je zadrževala v okolici manjših jezer 250 km vzhodno od Čadskega jezera. Zuri se sedaj nahaja na obsežnem mokrišču ob reki Logone na meji med Kamerunom in Čadom. Na tem območju so znana prezimovališča belih štorkelj iz zahodnoevropske populacije te vrste.

Fortuna pa je po nekaj manj kot dveh mesecih bivanja v polpuščavskih predelih vzhodnega Čada 20. oktobra krenila proti vzhodu in 16. novembra prispela v vzhodno Etiopijo, kjer je pokrajina bistveno drugačna – gorata in poraščena. Tam je imela zanimiv vedenjski vzorec: prehranjevala se je na planotah Etiopskega višavja, prenočevala pa večinoma v njegovih soteskah, ki so jih urezale reke. Konec januarja letos je odletela povsem na jug Kenije, v bližino narodnega parka Tsavo.

Štorklji Zuri in Fortuna, izvaljeni v istem gnezdu v Ponovi vasi in sprva neločljivi na selitveni poti, sedaj v Afriki prezimujeta na razdalji 3000 km. Štorklji bosta kmalu začeli svojo pot proti severu in nazaj v Evropo. Kmalu bomo izvedeli, ali se bosta vrnili v Slovenijo. Prihod štorkelj v našo občino pričakujemo sredi aprila. Bosta med njimi tudi Zuri in Fortuna?

Potovanje Zuri in Fortune na njuni poti v Afriko in nazaj proti Evropi lahko spremljamo preko spletne strani: http://ptice.si/zuri-in-fortuna/, kjer se podatki na spodnjem zemljevidu osvežijo vsak dan.

Na spletni strani Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije http://ptice.si/ pa so redno objavljene tudi podrobnejše novice o njuni poti. Vabljeni k spremljanju!

About Novinar

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …