Domov / Lokalno / HVALA VAM KER REŠUJETE ŽIVLJENJA

HVALA VAM KER REŠUJETE ŽIVLJENJA

Potem, ko so minuli torek na Brdu pri Kranju z državno prireditvijo že obeležili 1. marec – Dan Civilne zaščite, je bila včeraj v avli Osnovne šole Ferda Vesela v Šentvidu pri Stični še osrednja slovesnost s podelitvijo priznanj Civilne zaščite za ljubljansko regijo. Pripravila jo je Občina Ivančna Gorica v sodelovanju z izpostavo Uprave RS za zaščite in reševanje Ljubljana. Podelitve so se poleg nagrajencev in nekaterih županov ljubljanske regije udeležili številni predstavniki štabov civilne zaščite, pripadniki Slovenske vojske, Policije, prostovoljnih gasilskih društev, vladnih in nevladnih organizacij, člani dobrodelnih organizacij in drugih društev. Uvodoma je zbrane nagovoril gostitelj župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad. V nagovoru je gostom predstavil občino in vizijo njenega razvoja. »Naš cilj je, da iz okolja v katerem živimo, ustvarimo prijeten dom za vse, ki tukaj živijo in prijetno okolje za tiste, ki k nam prihajajo. Z veseljem lahko povem, da je kar polovico naših občank in občanov vključenih v več kot 130 društev, vsa ta delujejo na prostovoljni bazi, večina tudi z namenom, da pomagajo ljudem, ki potrebujejo pomoč. Zato sem še posebej hvaležen in vesel, da je bilo eno izmed letošnjih najvišjih priznanj Civilne zaščite na državni ravni, podeljeno prav našemu častnemu občanu Lojzetu Ljubiču. Slednji je namreč eden izmed tistih ljudi, ki so to okolje v preteklosti postavljali in gradili, tako da lahko mi danes nadaljujemo in delamo naprej«, je dejal Strnad, ki je svoj nagovor zaključil z naslednjimi besedami: »Zahvaljujem se vam, da v ospredje postavljate človeka, še posebej tistega, ki potrebuje pomoč in da ste v vsakem trenutku vsak na svoj način pripravljeni priskočiti na pomoč. Družba, ki ima take ljudi, ima svetlo prihodnost«.

Osrednji govornik je bil poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, ki je dan Civilne zaščite opisal kot dan vseh, ki v naši domovini skrbijo za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in tistih, ki v težkih razmerah poskrbijo za učinkovito ukrepanje, varovanje ter skrb človeških življenj. V nagovoru se je dotaknil begunske krize, ki je najbolj zaznamovala lansko leto in tudi nedavne množične nesreče na primorski avtocesti. Kot je dejal smo ena izmed prvih držav v Evropski uniji, ki smo uvedli sistem klica v sili »eCall« iz avtomobilov. Prav iz tega sistema je prišel tudi prvi klic na pomoč na nedavni prometni nesreči na primorski avtocesti. »Ljudje, ki človeku pomagate, da ob ujmah in nesrečah preživi najtežje trenutke, da iz nesreč odide s čim manjšimi posledicami in čim manjšo škodo na premoženju, vas odlikuje velika človeška lastnost, kot so prostovoljstvo, solidarnost in ljubezen do bližnjega. Zaradi tega in zaradi vaše strokovne usposobljenosti se počutimo varne, to je izjemna dobrina za našo skupnost. Prav zaradi tega bi vam rad ob dnevu Civilne zaščite čestital in se vam iskreno zahvalil za vsa prizadevanja, ki jih vlagate v ustvarjanje znosnejših razmer za ljudi, posebej še tistih, ki so ogroženi, tako za državljanke in državljane kot za vse druge, ki jih na našem ozemlju doletijo različne stiske. Hvala vam za veliko človekoljubnost, hvala vam ker rešujete življenja.« je še povedal Šestan.

Priznanja in nagrade Civilne zaščite se podeljujejo pripadnikom civilne zaščite ter drugim posameznikom, skupinam, občinam ter gospodarskim družbam, zavodom in drugim organizacijam za zasluge in prispevek pri razvijanju in krepitvi pripravljenosti, izvajanju zaščite, reševanja in pomoči ter odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč. Na včerajšnji prireditvi je bilo za ljubljansko regijo podeljenih 62 bronastih, 13 srebrnih in 7 zlatih priznanj. Priznanja so dobitnikom podelili poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, poveljnik CZ za ljubljansko regijo Matjaž Godec in Elza Majcen, namestnica poveljnika ljubljanske regije.

Med dobitniki priznanj so bili tudi posamezniki in organizacije iz občine Ivančna Gorica. Bronasti znak Civilne zaščite sta prejela naša občanka Alojzija Sever iz Zavoda RS za blagovne rezerve in župan Dušan Strnad, zlati znak Civilne zaščite pa Lovro Markovič, poveljnik Gasilske zveze Ivančna Gorica. Prav tako je za 120 let aktivnega delovanja zlato priznanje Civilne zaščite prejelo Prostovoljno gasilsko društvo Krka. Posebne pozornosti na podelitvi je bil deležen tudi dolgoletni predsednik Gasilske zveze Ivančna Gorica g. Lojze Ljubič, ki je že na osrednji državni prireditvi 1. marca na Brdu pri Kranju, prejel plaketo Civilne zaščite.

Bogat kulturni program so popestrili učenci Mladinskega pevskega zbora OŠ Ferda Vesela, člani godalne zasedbe Gross upi in pevka Lucija Kramar ob klavirski spremljavi Marte Steklasa. Skozi celotno prireditev se je predstavljala kulturna, zgodovinska in literarna dediščina naše občine z odlomki povesti Janeza Ciglerja Sreča v nesreči. Prireditev je povezovala Dragica Šteh.

Fotogalerija >>

About Novinar

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …