Domov / Lokalno / ODKRITJE STENE ZLATIH MATURANTOV NA SREDNJI ŠOLI JOSIPA JURČIČA

ODKRITJE STENE ZLATIH MATURANTOV NA SREDNJI ŠOLI JOSIPA JURČIČA

Včeraj, 10. marca je Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica praznovala dan šole, ki je posvečen spominu na rojstvo (4. marec) pisatelja Josipa Jurčiča, po katerem se srednja šola imenuje. Na že tradicionalni prireditvi, katere se je udeležil tudi podžupan Tomaž Smole, so bili proglašeni nagrajenci Jurčičevega memoriala in podeljena priznanja dijakom kulturnikom. Osrednji dogodek je bilo svečano odprtje stene 79 zlatih maturantov, tako splošne kot poklicne mature.

V skoraj 70 letni zgodovini se je Srednja šola Josipa Jurčiča že dodobra vklopila v domače okolje. Izobrazili in vzgojili so že blizu 8.000 dijakov iz širšega dolenjskega okolja. Imeli so vzpone in padce, ki so jih utrjevali. Od štirirazredne gimnazije na začetku, so zrasli ob prelomu tisočletja na velik srednješolski center z 29 oddelki in nato ob številčnem zmanjševanju generacij danes pristali pri 12 oddelkih gimnazije in ekonomske šole. Na praznični dan je zbrane dijake, profesorje, goste in številne zlate maturante iz preteklih let, slovesno nagovoril ravnatelj srednje šole Milan Jevnikar. Kot je dejal so na šoli ponosni nase, na njihove dijake, na njihove dosežke pri pouku in pri vseh dejavnostih ob njem. Teh dosežkov je vedno veliko, zlata priznanja na državnih tekmovanjih iz slovenščine, matematike, fizike, biologije, kemije, ekonomije računovodstva so naši vsakoletni žlahtni dosežki. V zadnjem desetletju so trikrat sodelovali na fizikalni olimpijadi, trikrat bili državni prvaki v rokometu, zadnjih devet let državni plesni prvaki, letos so regijski prvaki v nogometu, pohvalijo pa se tudi z dvema slovenskima nazivoma naj dijakinji v letih 2011 in 2014. »Vse to kaže, da smo kljub številčni majhnosti ostali velika šola! Nekatere raziskave, ki temeljijo na učnih rezultatih in uspehih dijakov, nas uvrščajo v sam vrh slovenskih gimnazij. Res smo upravičeno ponosni na to in zato z optimizmom zremo v prihodnost. Ta optimizem prenašamo na naše dijake in jih z njim bogatimo«, je še dodal Jevnikar.

Na prireditvi je šola podelila priznanja dijakom zaključnih letnikov, ki so skozi vsa štiri leta šolanja dosegli izjemne uspehe pri kulturnem udejstvovanju, pod mentorstvom profesorice Vesne Celarc. Priznanja so prejeli Rok Ahačevčič, Tamara Butala, Veronika Gale, Mojca Jančar, Samo Okorn, Elza Rebol in Nika Vidic. Razglasili so rezultate že desetega literarnega natečaja za Jurčičev memorial. Letos so se dijaki preizkusili v pisanju eseja v angleškem jeziku na izhodiščno besedilo našega pisatelja Josipa Jurčiča. K sodelovanju so bili povabljeni dijaki tretjih in četrtih letnikov vseh srednjih šol. Letos se je natečaju odzvalo 36 dijakov. Izhodiščno besedilo letošnjega memoriala pa je bilo vzeto iz Jurčičevega dela, Sosedov sin. Prvo in tretje mesto sta zasedli dijakinji ivanške srednje šole in sicer Lana Lavrih (1. mesto) in Sara Sever (3. mesto), drugo mesto je zasedla dijakinja Šolskega centra Novo mesto Gabrijela Pleterski.

Praznični dan pa je bil še posebej posvečen vsem zlatim maturantom, 49 maturantom splošne mature in 31 maturantom poklicne mature, ki so v letih od 1996 naprej na srednji šoli dosegli ta prestižni uspeh. Seveda je uspeh že vsaka opravljena matura, toda zlata matura je biser, ki še posebej požlahtni vsako generacijo. Ob tej priložnosti so se na šoli odločili, da za vse pretekle in tudi vse prihodnje zlate maturante, počastijo z vpisom na zlato steno, ki so jo sinoči tudi slovesno odkrili. Svečano odkritje zlate stene so opravili ravnatelj srednje šole Milan Jevnikar, podžupan Tomaž Smole in predstavnica zlatih maturantov Irma Zidar.

Sicer pa je celotna prireditev potekala v znamenju mladostnega kulturnega ustvarjanja. Program so pripravili člani Mešanega pevskega zbora Srednje šole Josipa Jurčiča, novoustanovljena vokalna skupina Vocapella, plesni pari pod mentorstvom Marije Majzelj Oven ter še številni glasbeni, pevski in kulturni vložkih dijakov vseh letnikov.

 

Fotogalerija >>

About Novinar

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …