Domov / Lokalno / 30 LET KINOLOŠKEGA DRUŠTVA GROSUPLJE

30 LET KINOLOŠKEGA DRUŠTVA GROSUPLJE

Kinološko društvo Grosuplje praznuje 30-letnico svojega obstoja. Ob tej priložnosti je v petek, 11. marca 2016, v prostorih Krajevne skupnosti Spodnja Slivnica potekala Slavnostna skupščina Kinološkega društva Grosuplje.Članice in člane društva, goste župana občine Grosuplje dr. Petra Verliča, direktorja občinske uprave Dušana Hočevarja in predsednika Kinološke zveze Slovenije Egona Dolenca, ter zveste sopotnike društva v vseh teh letih in vse bivše predsednike in ustanovne člane društva je v imenu upravnega odbora Kinološkega društva Grosuplje pozdravil Damijan Kravanja.

Začetki delovanja Kinološkega društva Grosuplje segajo v davno leto 1984. Tega leta je bila v okviru Kinološkega društva Krim ustanovljena samostojna sekcija Grosuplje, katero je v začetku sestavljalo 18 vodnikov in ljubiteljev psov različnih pasem z območja naše občine. Že takoj prvo leto delovanja so člani sekcije organizirali in speljali za tiste čase dokaj odmevno mednarodno uveljavljeno tekmovanje šolanih psov. Uspešna izvedba prireditve je članom dvignila samozavest do takšne stopnje, da so kmalu prerasli okvire razmišljanja in delovanja znotraj obstoječe organiziranosti in ob soglasju Kinološkega društva Krim, ob spodbudi lokalnega okolja, predvsem pa seveda ob neizmerni volji članov, ustanovili samostojno kinološko društvo. Ustanovnega občnega zbora Kinološkega društva Grosuplje 6. 12. 1985 v prostorih takratnega Družbenega doma Grosuplje se je udeležilo 46 članic in članov sekcije Grosuplje. Za prvega predsednika društva je bil izvoljen Marjan Balant, za predsednika izvršnega odbora pa je bil izvoljen Lojze Rozman.

Prva leta po ustanovitvi društva so minevala z neverjetno naglico. Zanimanje lastnikov psov iz bližnje in širše okolice za kinološko dejavnost pa je preseglo pričakovanja vodstva novoustanovljenega društva. Istočasno z izvajanjem različnih oblik šolanja psov, organizacijo letnih izpitov za šolane pse in z udeležbo na razstavah doma in v tujini, je bilo potrebno ustvarjati tudi pogoje za delo in rast društva. Sledilo je nešteto prostovoljnih ur članov posvečenih urejanju poligona, vzdrževanju opreme in strokovnemu kinološkemu izobraževanju. Z veliko poguma in odločnosti so se člani društva lotevali organizacije tudi najzahtevnejših kinoloških prireditev, kot so državne in mednarodne razstave, vzrejni pregledi ter tekmovanja šolanih delavnih psov. Razcvet društva se je pričel po letu 1991, ko so vadbeni prostor preselili na novo lokacijo pri gasilskem centru v Grosuplju. Sam prostor in okolica sta takrat omogočala, da so poleg rednih tečajev šolanja psov, ki so še vedno osnovna aktivnost društva, pričeli z organizacijo bolj zahtevnih prireditev, saj so do leta 2004 vsaki dve leti organizirali državne razstave, ki so bile zelo dobro obiskane, vzrejne preglede ter tekmovanja šolanih psov. Takrat so se njihovi člani usposabljali tudi za reševanje izpod ruševin.

Nova organizacija Kinološke zveze Slovenije jim je večina uspešnih prirediteljev odpeljala v pasemske klube, vse manj članov društva pa je svoje pse vodilo na lepotna tekmovanja, kljub temu pa so njihovi člani tudi na tem področju dosegali zavidljive rezultate.

Da je društvo postalo vsakoletna stalnica v slovenskem prostoru, so pokazatelji tudi vsakoletni tečaji šolanja psov. 4037 šolanih psov in njihovih vodnikov je v teh 30 letih opravilo tečaje v njihovem društvu.

Damijan Kravanja se je ob tej priložnosti zahvalil vsem, ki jim že vrsto let stojijo ob strani s finančno in materialno pomočjo, ter seveda vsem zvestim članom, ki vsako leto znova prispevajo, da se o strokovnosti in o dobrem delu društva sliši tudi izven lokalnih meja.

Ob zgodovinskem orisu delovanja društva so članom društva in vsem, ki so društvu tako ali drugače pomagali v teh letih, podelili tudi zahvale. Med prejemniki zahvale pa je bil tudi Dušan Hočevar.

Župan dr. Peter Verlič je društvu ob tem jubileju iskreno čestital ter se članom zahvalil za vse njihovo delo. »Če bomo pri nas doma kdaj imeli psa, ga bomo na šolanje sigurno pripeljali k vam,« je dejal in povedal, da je glas o Kinološkem društvu Grosuplje slišan marsikje po Sloveniji. »Marsikdo je že imel svojega psa na šolanju pri vas, pa ni iz naše občine, kar pomeni, da dobro delate, to pa kažejo tudi rezultati in uspehi,« je še dejal.

Povedal je še, da naša občina sprejema novo strategijo, ki smo jo poimenovali 3G. Želimo namreč biti gospodarni, gostoljubni in globalni. Vse to pa Kinološko društvo Grosuplje že je. Je gospodarno, je gostoljubno, pa tudi globalno, saj se ponaša že s kar nekaj nazivi svetovnih prvakov.

Predsednik Kinološke zveze Slovenije Egon Dolenc pa je povedal, da je Kinološko društvo Grosuplje zelo bogato s kinološko tradicijo. Ima strokovnjake na vseh področjih in je aktivno na vseh področjih kinologije. »Kinološka zveza je lahko samo ponosna in si želi čim več takih društev kot je vaše,« je še dejal in društvu ob 30-letnem delovanju podaril tudi plaketo.

About Novinar

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …