Domov / Lokalno / 1. DRŽAVNA RAZSTAVA IN OCENJEVANJE ŠUNKE V TESTU

1. DRŽAVNA RAZSTAVA IN OCENJEVANJE ŠUNKE V TESTU

V soboto, 12. marca 2016, je v dvorani Družbenega doma Grosuplje potekala 1. državna razstava in ocenjevanje šunke v testu. Šunka v testu je klasična velikonočna jed, brez katere ni pravih paznikov. Gospodinje jo pripravljajo na več načinov iz različnih vrst moke in dodatkov. Različno pripravljene šunke v testu so bile obiskovalcem na ogled ves dopoldan, popoldne pa se je odvil tudi kratek kulturni program s slovesno podelitvijo priznanj za najbolje pripravljene šunke v testu. Razstavo sta si ogledala tudi župan dr. Peter Verlič in direktor občinske uprave Dušan Hočevar.

Na prvi državni razstavi in ocenjevanju šunke v testu je obiskovalce lepo pozdravila predsednica Društva podeželskih žena Sončnica Tatjana Novljan. Tradicionalna velikonočna razstava, ki jo vsako leto pripravijo v Mestni knjižnici Grosuplje, bo letos potekala že 13. leto. Zaželele pa so si novih izzivov in se odločile, da bi organizirale tudi neko tekmovanje na državni ravni. Kmalu je padla ideja, da bi bilo to ocenjevanje šunke v testu. »Jaz sem vesela in ponosna, da nam je to tudi uspelo in mislim, da se bo ta velikonočna jed tudi na ta način ohranjala še naprej,« je povedala.

Nad samim dogodkom je bila navdušena tudi predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule. Dejala je, da imajo takšni dogodki več namenov. Eden je gotovo ta, da to jed ohranimo, da mogoče pobrskamo tudi po kakšnih starih receptih oz. izročilih naših prednikov in se pozanimamo tudi o tem, kaj jim je ta jed pomenila. Namen takšnega dogodka pa je tudi ta, da se srečamo, da se na ta način najdejo trenutki, ko pridemo skupaj iz različnih krajev in tudi kakšno rečemo na to temo.

Lep dober dan in lepo popoldne je vsem v dvorani voščil tudi župan dr. Peter Verlič, članicam Društva podeželskih žena Sončnica pa čestital za organizacijo te prireditve, za to idejo in za ta podvig. »Jaz se že veselim 10. jubilejne razstave,« je dejal, tudi sam pa meni, da je lepo, da se takšna tradicija prenaša na mlade rodove, da bodo mlajši vedeli, kako je bilo v preteklosti, da ohranjamo in prenašamo kulturno dediščino tudi naprej.

Župan je še povedal, da se dogodek kot je ta tudi lepo vklaplja v našo novo vizijo občine Grosuplje, ki smo jo označili s tremi G-ji. »Eden izmed teh G-jev je tudi gostoljubna občina in jaz upam, da se boste danes dobro počutili tukaj med nami tudi tisti, ki niste naši občani,« je dejal. Nekateri pravijo, da je Grosuplje že del Ljubljane. Ravno na zadnji seji občinskega sveta pa smo potrdili ustanovitev Medobčinskega razvojnega centra občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Trebnje. Občina Grosuplje bo tako vez med prestolnico in pa Dolenjsko. »Kadar bomo želeli biti meščani, bomo meščani, takrat ko bo pa šunka v testu, bomo pa z veseljem s podeželja,« je še dejal župan in vsem že sedaj zaželel lepe prihajajoče praznike.

Sledila je podelitev priznanj tekmovalcem, ki so pripravili najboljše šunke v testu. Na prvem državnem ocenjevanju šunke v testu je sodelovalo 25 udeležencev, in sicer 24 tekmovalk, pa tudi 1 tekmovalec. Eni tekmovalki pa je uspelo dobiti kar vse možne točke, to je bila Nada Lunder.

Etnolog dr. Boris Kuhar nam je povedal nekaj več o praznovanju Velike noči in seveda o z njo povezani šunki v testu, člani Mladinske folklorne skupine Račna so se nam predstavili s spletom dolenjskih pesmi, pevke Ženskega pevskega zbora Lastovke pa so nam zapele pesmi o kruhu, pa tudi o ptičkih in pomladi, saj je bilo ravno ta dan gregorjevo.

Društvo podeželskih žena SONČNICA Grosuplje skupaj z vrtcem Rožle Grosuplje vabi na ogled tradicionalne velikonočne razstave, ki bo v času od 16. marca do 18. marca 2016, v Mestni knjižnici Grosuplje.

About Novinar

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …