Domov / Lokalno / SEJANJE SENENEGA DROBIRJA

SEJANJE SENENEGA DROBIRJA

Krajinski park Ljubljansko barje je v okolici Iga izvedel sejanje avtohtonega senenega drobirja. V torek, 5. aprila, so projektni partnerji izvedli terensko naravovarstveno akcijo sejanja avtohtonega senenega drobirja. Na terenu so se pridružili tudi novinarji, ki so z budnim očesom spremljali celotno dogajanje. Krajinski park Ljubljansko barje je v lanskem letu od Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS zakupil 5,5 ha zaraščenih in opuščenih kmetijskih zemljišč v okolici Iga, na območju pojavljanja edine populacije metulja barjanskega okarčka na Ljubljanskem barju, z namenom povečati površino njegovega potencialnega habitata. Vložili so veliko truda in sredstev, da so zemljišča očistili grmovja in zarasti ter invazivne tujerodne rastlinske vrste zlate rozge. Po izvedenem mulčenju v jesenskem času, so zemljišča sedaj primerna za setev avtohtonih vrst trav in zeli. Na dobrem hektar velikem zemljišču so partnerji projekta ročno sejali seneni drobir, kot so to kmetje počeli včasih. Na ostalih zakupljenih površinah se bo poskusilo strojno sejanje predhodno pripravljenega avtohtonega semena, ki ga bodo dobili iz pobranega senenega drobirja. Cilj vse vložene energije in sredstev je vzpostaviti travnike, ki bi čez nekaj let postali primeren habitat barjanskega okarčka, enega izmed najbolj ogroženih vrst dnevnih metuljev v Evropi.

Za zbiranje zadostne količine senenega drobirja gre zahvala predvsem sodelavcem iz KGZS, Zavodu Ljubljana in ekološkim kmetom z Ljubljanskega barja, ki so bili pripravljeni zbirati drobir na svojih senikih. Sedaj pa upamo na kakšen deževen dan, da seme vzklije.

About Novinar

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …