Domov / Lokalno / 40. LET KOLESARSKEGA DRUŠTVA GROSUPLJE

40. LET KOLESARSKEGA DRUŠTVA GROSUPLJE

Kolesarsko društvo Grosuplje je v nedeljo, 19. junija 2016, obeležilo 40 let svojega delovanja. Pobudnik ustanovitve Kolesarskega društva Grosuplje je bil Franc Škerlj. 40 let je minilo, odkar je ob sebi zbral somišljenike in 30.05.1976 je bil ustanovljen Kolesarski klub Grosuplje, ki se je kasneje preimenoval v Kolesarsko društvo Grosuplje.

Skozi prijetnih in uspešnih 40 let Kolesarskega društva Grosuplje je zbrane na praznovanju popeljal predsednik Kolesarskega društva Grosuplje Anton Kogovšek. »Da društvo deluje že 40 let, gre velika zasluga aktivnim članom društva. Med njimi sta dva člana, ki sta v društvu že od vsega začetka. To sta Franc Škerlj in Tine Vahen. Franc Škerlj je bil glavna gonilna sila. On je ime Grosuplje postavil na zemljevid kolesarskih mest v državi, takratni Jugoslaviji, in tudi v svetu. Svojo bogato kolesarsko kariero je Franc Škerlj nadgradil z ustanovitvijo Kolesarskega kluba Grosuplje. Ob Francu Škerlju pa moramo izpostaviti tudi njegovo ženo Anico Škerlj. Svojemu možu je stala ob strani v času njegove bogate športne kariere in je bila tudi pri delovanju društva nepogrešljiva. Dolgo časa je skrbela za administracijo in finance v društvu, aktivno pa je sodelovala tudi pri skrbi za mlade tekmovalce, ki so v prvih letih društva aktivno sodelovali na številnih tekmovanjih,« je povedal predsednik Kolesarskega društva Grosuplje Anton Kogovšek.

Prva leta delovanja so društvo zaznamovale kolesarske tekmovalne ekipe. Tekmovalo se je že dve leti pred ustanovitvijo društva, rekreativnega kolesarjenja takrat praktično še ni bilo. Značilnost prvega obdobja delovanja društva je bila dobro sodelovanje z drugimi kolesarskimi društvi iz okolice, predvsem s Kolesarskim društvom Rog in kar nekaj tekmovalcev Kolesarskega društva Grosuplje je kasneje tekmovalo v njihovih vrstah. Po letu 1990 se je končalo obdobje tekmovalnega kolesarjenja, društvo pa se je počasi usmerilo na rekreativno kolesarjenje. V Sloveniji so se začeli organizirati rekreativni kolesarski maratoni in člani društva so se teh prireditev množično udeleževali. Velikokrat so se vrnili domov s pokali za najštevilčnejše ekipe. In takrat so se začeli organizirati tudi maratoni v Kolesarskem društvu Grosuplje. Prvi je bil maraton Zupet, leta 1998 pa je bil organiziran prvi maraton z imenom Maraton treh občin. Pred 14 dnevi so tako uspešno izvedli že 18. maraton, ki je vključen v akcijo Slovenija kolesari. Pred leti, ko se je maratone še ocenjevalo, so bili v okviru te akcije kar nekajkrat izbrani za najbolje organiziran maraton. V zadnjih letih se je število takih prireditev močno povečalo. Kljub temu uspevajo vsako prvo nedeljo v juniju privabiti v Grosuplje veliko kolesarjev iz cele Slovenije. Zadnja leta se maratona udeleži od 600 do 900 udeležencev. Gre za najbolj množično športno prireditev v občini Grosuplje. Maraton je uspešen, ker ponuja veliko različnih kolesarskih prog. Poleg treh cestnih se organizira tudi gorsko kolesarstvo, poseben poudarek pa dajejo tudi Družinskemu maratonu, do ideje katerega je prišlo s strani Občine Grosuplje. Družinskega maratona se udeleži vsako leto več družin. Letos se je Družinskega maratona udeležilo skoraj 300 udeležencev, od tega preko 170 otrok. Maraton treh občin pa je sicer tudi lep primer medobčinskega sodelovanja, saj pri organizaciji zgledno sodelujeta tudi sosednji občini Ivančna Gorica in Dobrepolje.

Predsednik Kolesarskega društva Grosuplje je še povedal, da poleg maratona v društvu organizirajo še druge akcije, s katerimi spodbujajo zdrav življenjski slog. Letos tako že drugo leto zapored organizirajo akcijo Zahodno dolenjski krog, kjer kolesarji zbirajo žige na 11 kontrolnih točkah. Za člane društva pa organizirajo tudi številna skupna kolesarjenja in kolesarske izlete.

»Kolesarjenje je lep in zanimiv šport za vse generacije. Z njim krepimo telo in duha ter raziskujemo nove kraje. Člani veliko kolesarimo v skupinah, ker nas to motivira k boljšim rezultatom in ker je druženje in prijateljstvo pomemben del življenja tako na splošno kot v našem društvu. Želim si, da bi društvo ohranili v dobri kondiciji in nadaljevali leta 1976 uspešno začeto pot,« je še povedal predsednik društva Anton Kogovšek.

Kolesarke in kolesarje je na praznovanju 40. obletnice lepo pozdravil župan dr. Peter Verlič in društvu ob 40. rojstnem dnevu iskreno čestital. »Res sem vesel, da je kolesarsko društvo tako živo, živahno in uspešno in res hvala, predsednik Tone Kogovšek, tudi za ta posluh, da smo se skupaj lotili Družinskega maratona,« je dejal župan dr. Peter Verlič. Povedal je, da se je Družinski maraton lepo prijel, prva junijska nedelja pa je vedno tudi v koledarju občinskih prireditev.

Župan je še povedal, da je Občina uspešno kandidirala na javnem razpisu za pridobitev EU sredstev za sofinanciranje izdelave celostne prometne strategije za našo občino. Evropa želi na ta način predvsem spodbujati peš hojo in kolesarjenje. Pri pripravi te strategije bi bili tako veseli tudi pomoči Kolesarskega društva Grosuplje.

Ob tej priložnosti je Kolesarsko društvo Grosuplje nekaterim svojim članom podelilo priznanja, med prejemniki priznanj pa je bil tudi župan dr. Peter Verlič, ki je poleg tega, da kolesari Družinski maraton, zaslužen za to, da vozimo po tudi za kolesarje prijaznejših cestah, s tem pa dvigujemo kulturo voznikov, kolesarjev, večja je tudi varnost v prometu.

Foto in video: Brane Petrovič

About Novinar

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …