Domov / Lokalno / JAVNA RAZGRNITEV Z JAVNO OBRAVNAVO SD OPN 1

JAVNA RAZGRNITEV Z JAVNO OBRAVNAVO SD OPN 1

V ponedeljek, 20. junija 2016, je v dvorani Družbenega doma Grosuplje potekala Javna razgrnitev z javno obravnavo Sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta Občine Grosuplje. Zainteresirani javnosti so SD OPN 1 predstavili vodja urada za prostor Občine Grosuplje Miha Simončič s sodelavko Mojco Lovšin ter izdelovalca prostorskega akta Leon Kobetič in Manca Jug iz podjetja Locus d.o.o..

Občina Grosuplje je 14. 06. 2013 zaključila javno naročilo za izbiro izdelovalca SD OPN 1 in z njim podpisala pogodbo, 30. 04. 2014 pa sprejela Sklep o začetku priprave sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta Občine Grosuplje. S tem se je pričel uradni postopek SD OPN 1.

Občina je vse pobude, ki so bile skladne s temeljnimi načeli in cilji prostorskega načrtovanja ter strateškim delom OPN upoštevala in jih vnesla kot spremembe OPN v osnutek SD OPN 1. Na podlagi teh sprememb in ostalih popravkov OPN je bil v pomladnih mesecih 2014 pripravljen osnutek akta. 17. 07. 2014 pa je bil nato posredovan vsem pristojnim nosilcem urejanja prostora, da podajo smernice in prva mnenja s svojega področja. Z nekaterimi nosilci urejanja prostora se je Občina po prejetih mnenjih dodatno usklajevala glede njihovih zahtev, medtem ko dva nosilca urejanja prostora mnenj nista podala (Ministrstvo za infrastrukturo in prostor, Direktorat za energijo in Zavod za ribištvo Slovenije). Zadnje mnenje je bilo prejeto aprila 2016 s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Omeniti velja, da je zaradi izražene investicijske namere, javnega interesa za umestitev Podružnične osnovne šole Polica in seveda njene čimprejšnje izgradnje, Občina v letu 2015 začela in sprejela SD OPN 2 – za POŠ Polica. Je pa SD OPN 1 v tem času potekal nemoteno naprej.

Na podlagi pridobljenih prvih mnenj in ugotovitev okoljskega poročila je bil nato pripravljen dopolnjen osnutek SD OPN 1. SD OPN 1 še ni v celoti usklajen z nosilci urejanja prostora, vendar pa je tudi s strani drugih nosilcev urejanja prostora potrebno pridobiti druga mnenja. Dopolnjen osnutek SD OPN 1 je tako sedaj v fazi javne razgrnitve, ko se dopolnjeni osnutek predstavi vsej zainteresirani javnosti ter pridobi morebitne pripombe. Po javni razgrnitvi se bo akt skupaj s sprejetimi stališči do pripomb, ki bodo podana v času javne razgrnitve, dopolnil. Pripravil se bo predlog prostorskega akta, ki se bo ponovno posredoval k nosilcem urejanja prostora, da podajo svoja mnenja. Le s pozitivnimi mnenji vseh nosilcev urejanja prostora in z mnenjem o sprejemljivosti vplivov SD OPN 1 na okolje se bo akt lahko sprejel na občinskem svetu.

Po predstavitvi celotnega poteka priprave tega našega krovnega prostorskega akta, se je odprla kratka razprava glede samega poteka postopka, glede pridobivanja prvih in drugih mnenj. Ker pa je bilo s strani zainteresirane javnosti več zanimanja, kako je s posamezno vlogo, ki so jo oddali, oz. kakšna je situacija glede njihove parcele, je sledila še individualna razprava.

About Novinar

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …