Domov / Policija / PREGLED DOGODKOV POLICIJSKE UPRAVE LJUBLJANA

PREGLED DOGODKOV POLICIJSKE UPRAVE LJUBLJANA

V zadnjih 24ih urah je Operativno komunikacijski center PU Ljubljana prejel 167 klicev za posredovanje v interventnih dogodkih. Od navedenih so policisti s področja kriminalitete obravnavali 57 dogodkov, s področja javnega reda in miru 43 dogodkov in s področja prometne varnosti 54 dogodkov.

Policisti so med drugim s področja kriminalitete obravnavali 1 drzno tatvino, 7 vlomov in 10 tatvin, s področja prometne varnosti pa so obravnavali 23 prometnih nesreč v katerih je nastala materialna škoda in 4 prometne nesreče, v katerih so udeleženci utrpeli lahke telesne poškodbe. Policisti so večkratnim kršiteljem cestno prometnih predpisov zasegli dva KZM. S področja kršitev javnega reda in miru so intervenirali 5 krat na javnem kraju in 0 krat v zasebnem prostoru.

Drzna tatvina:
Včeraj nekaj po 11. uri je bila PU Ljubljana obveščena o drzni tatvini na območju Škofljice. Z zbranimi obvestili so policisti ugotovili, da so se tega dne okoli 09.30 ure do stanovanjske hiše pripeljali 4 moški z neznanim vozilom. Eden je s pogovorom zamotil oškodovanko, drugi je medtem vstopil v hišo in izvršil tatvino nakita in denarja. Z dejanjem so oškodovanko oškodovali za približno 4500 evrov. Opis neznanca, ki je ogovoril oškodovanko: močnejše postave, 170 cm, urejenega videza, temnejših las, star med 40-50 let, govoril je slovensko, oblečem v temnejšo srajco, kavbojke in obut v rjave čevlje

Kazniva dejanja izvršena na opisan način (drzne tatvine o katerih smo že obveščali javnost) se najpogosteje pojavljajo na odročnih krajih. Najpogosteje se dogaja dopoldan ali čez dan, ko so večje možnosti, da so doma starejše osebe. Storilci praviloma delujejo v paru ali pa več njih.
Cilj jim je, da iz objekta (hiše) izvabijo stanovalce iz različnih razlogov, ali z namenom odkupa domačih živali, odkup kovin ali drugega materiala, opravljanje storitev – konkretni primer polaganje kanalizacije. Njihov pristop deluje na način: pridobiti zaupanje potencialne žrtve.
Med tem, ko se žrtev posveča “kupcem”, sostorilci neopazno vstopijo v objekt, ga preiščejo in odtujijo določene predmete (najpogosteje denar in nakit). Po dejanju skupaj kraj zapustijo, oškodovanec pa navadno ugotovi, da je žrtev kaznivega dejanja nekaj ur po dogodku,…
Policija priporoča, da so občani skrajno previdni v primerih, ko se pri njih pojavijo neznane osebe (če tudi je samo ena oseba, ker so-storilci lahko nekje v bližini), ki iz različnih razlogov želijo potencialno žrtev izvabiti iz objekta. Občan ima možnost ali osebo odsloviti ali pa se odzvati. V kolikor se odzove, priporočamo, da vedno zaklenejo vhodna vrata, ključ vzamejo s seboj pa če tudi stopijo samo “za vogal”.
Pomembno je tudi, da si zapomnijo osebni opis, opis vozila, reg. označba, smer odhoda.
Podatke, opažanja, lahko občani sporočijo na eno izmed telefonskih štev. policije: ntervencijsko113, anonimni telefon 080 1200 ali na najbližjo policijsko postajo. Policija je najbolj uspešna takrat, ko občani posredujejo čim več konkretnih informacij (partnerski odnos za zagotavljanje varnosti).
Kazniva dejanja izvršena na opisan način se lahko zgodijo kjerkoli, zato previdnost ni odveč.

Poskus vloma v stanovanje:
Včeraj, okrog 19.50 ure je bila PU Ljubljana obveščena o poskusu vloma v stanovanje na območju Bežigrada. Dva neznana storilca sta poskusila vlomiti skozi vrata terase bloka, vendar sta bila pregnana. Škoda ki sta jo povzročila znaša nekaj sto evrov. Policisti nadaljujejo z delom. Opis storilcev: 1. moški, 170 cm, pobrit po glavi in oblečen v sivo majico s kratkimi rokavi in črne dolge hlače, 2. moški, kratki lasje, kratka majica rdeče barve.

Prometna nesreča:
Včeraj okrog 12.45 ure je bila PU Ljubljana obveščena o prometni nesreči na Kolarjevi ulici v Ljubljani. Z ogledom kraja in zbranimi obvestili je bilo ugotovljeno, da je nesrečo zaradi neupoštevanja pravil prednosti povzročil 33-letni kolesar. V nesreči je bila udeležena 24-letna voznica osebnega vozila VW. Kolesar je v nesreči utrpel lahke telesne poškodbe, z reševalnim vozilom je bil odpeljan v UKC Ljubljana.

About admin

Preverite tudi

V NACIONALNI PREVENTIVNI AKCIJI »MOBILNI TELEFON« SODELUJE TUDI OBČINA GROSUPLJE

Nacionalna preventivna akcija »Mobilni telefon« se je pričela v ponedeljek, 14. januarja, in bo trajala …