Domov / Lokalno / NA KITNEM VRHU ŽE ŠESTNAJST LET ŽANJEJO PŠENICO S SRPI
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

NA KITNEM VRHU ŽE ŠESTNAJST LET ŽANJEJO PŠENICO S SRPI

Vroče nedeljsko popoldne je bilo kot nalašč za že 16. tekmovanje v žetvi pšenice s srpom na Kitnem Vrhu. Turistično društvo Zagradec je tudi letos v sodelovanju z vaščani Kitnega Vrha pripravilo edinstveno etnološko-turistično prireditev, ki ima v današnjih časih že prav posebno vrednost. Žanjic in žanjcev, ki spretno sučejo srp človek ne vidi več prav pogosto, zato je ogled žetve pod žgočim soncem, tako kot so to počeli včasih, izredno zanimivo doživetje.

Tradicionalno tekmovanje v žetvi je otvoril župan občine Ivančna Gorica, Dušan Strnad, ki se je med drugim zahvalil organizatorjem, ki že vrsto let pripravljajo omenjeno tekmovanje. Še posebej ga veseli, da se v naši občini še vedno obujajo stari kmečki običaji, ko so se naši predniki borili za dobro letino. Lepo število obiskovalcev, ki se jim je letos pridružila tudi večja skupina članic in članov društva Sonček iz Gorenjskega, je kljub vročini izjemno uživalo ob spretnostih 15 žanjcev. Ti so želi pod budnim očesom komisije, katero je vodila direktorica KZ Stična Milena Vrhovec. Komisija je ocenjevala hitrost žetve, temeljitost žanjcev, trdnost snopa in vse ostalo, kar botruje končni skupni oceni in točkovanju žetve.

Po končani žetvi je pred Andrejkatovo domačijo, kjer so Kitnci za obiskovalce poskrbeli s hrano in pijačo, bogatim srečelovom in dobrim razpoloženjem ob zvokih ansambla Divja Kri, sledila razglasitev zmagovalk in zmagovalcev, ki so bili tudi ustrezno nagrajeni. V posebni kategoriji je ocenjevalna komisija izbrala naj žanjico in naj žanjca. Izbrana sta bila izven tekmovalnega dela, kar pomeni, da čas njune žetve ni igral odločilne vloge, pač pa sta bili pomembni izvirnost obleke in opreme ter pravilen in natančen način žetve. Naj žanjca torej odraža tradicionalno podobo žanjcev in način njihovega dela. Naj žanjica je tako postala Marija Žakelj iz Žužemberka, naj žanjec pa domačin Milan Trunkelj. Za najstarejša žanjca sta bila proglašena Franc Grabnar iz Grma pri Radohovi vasi ter Magda Kumalj iz Dolenjskih Toplic.

Rezultati 16. žetve na Kitnem Vrhu:

Kategorija ženske:
1. mesto: Angela Trlep, Orlaka
2. mesto: Anica Vidic, Dolenjske Toplice
3. mesto: Majda Murn, Korita

Kategorija moški:
1. mesto: Jože Černivec, Kitni Vrh
2. mesto: Štefan Ozimek, Replje
3. mesto: Jožef Zajc, Mali Korinj

Naj žanjica:
Marija Žakelj, Žužemberk

Naj žanjec:
Milan Trunkelj, Kitni Vrh

Fotogalerija 1
Fotogalerija 2

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …