Domov / Lokalno / ZAČELA SE BO ŠIRITEV POKOPALIŠČA NA MULJAVI

ZAČELA SE BO ŠIRITEV POKOPALIŠČA NA MULJAVI

V sredo, 14. julija, sta na sedežu Občine Ivančna Gorica župan Dušan Strnad in direktor podjetje GPI Tehnika d.o.o. Drago Muhič podpisala pogodbo o širitvi pokopališča na Muljavi. Skupna vrednost investicije, ki bo financirana iz proračuna Občine Ivančna Gorica, znaša 122.369,94 eurov, rok izvedbe del pa je do praznika ob dnevu spomina na mrtve, ki ga obeležujemo 1. novembra.

Na javnem razpisu katerega je Občina Ivančna Gorica objavila v začetku meseca junija na portalu javnih naročil, je bilo izbrano izmed štirih prejetih ponudb, kot najugodnejši ponudnik novomeško podjetje GPI Tehnika d.o.o.

Na Muljavi je predvidena razširitev obstoječega pokopališča južno od cerkve in obstoječega pokopališča v velikosti 510 m2. Uredile se bodo površine za nova grobna polja in sicer 32 enojnih grobov klasičnih dimenzij 1m x 2m, 15 manjših žarnih grobov dimenzij 1m x 1m ter žarni zid s 40 žarnimi nišami. Prav tako bo urejen prostor za raztros pepela z gomilo za raztros in prostor za skupinski grob. Novi del pokopališča bo imel tudi vodnjak in klop, prostor za odlaganje odpadkov, zasajena bodo drevesa in urejena zelenica. Staro in novo pokopališče bo povezano z dvema prehodoma. Celotno območje razširitve se bo omejilo z ograjo iz armiranega belega betona v kombinaciji s kovinskimi ograjami ob obeh novih vhodih.

Na omenjenem območju, kjer bo potekala širitev pokopališča, so predhodno potekala tudi arheološka izkopavanja. Na območju izkopavanj so arheologi odkrili novoveško cesto in ostanke novoveškega objekta, srednjeveško cesto, naselbinske ostanke iz srednjega veka ter vrsto grobov, skupno kar 117. Vsi grobovi so staroslovanski in so jih arheologi na podlagi najdb uvrstili v obdobje 10. in zgodnjega 11. stoletja. Med številnimi najdbami predvsem izstopa lepo ohranjena rimska bronasta zaponka (čebulasta fibula), s katero so si v preteklosti ljudje spenjali oblačila.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …