Domov / Slovenija/Svet / V ČASU PUTINOVEGA OBISKA POPOLNA ZAPORA GORENJSKE AVTOCESTE IN PREDORA KARAVANKE

V ČASU PUTINOVEGA OBISKA POPOLNA ZAPORA GORENJSKE AVTOCESTE IN PREDORA KARAVANKE

V soboto, ob obisku ruskega predsednika Vladimirja Putina, bo veljala popolna zapora ceste in avtoceste med letališčem Jožeta Pučnika in izvozom Hrušica, pozneje pa še od Naklega do Šentvida in ljubljanskih Žal.

Po besedah vodje koordinacijske delovne skupine za izvedbo varovanja Roberta Sušanja lahko v prvi polovici sobotnega popoldneva pričakujemo popolno zaporo ceste in avtoceste med letališčem Jožeta Pučnika in izvozom Hrušica, v drugi polovici popoldneva – ko bo potoval v Ljubljano in nato na grad Brdo – pa popolno zaporo avtoceste od Naklega do Šentvida in ljubljanskih Žal. Del dneva bo zaprt tudi predor Karavanke, predvidoma ga bodo zaprli ob 11. uri. Že od petka zvečer bo delno onemogočen tudi promet čez Vršič.

Kje vse in kdaj bodo zapore, je po besedah višjega policijskega inšpektorja iz sektorja prometne policije Boštjana Smoleja nemogoče napovedati, posebej če bi se program obiska zamaknil. Računa pa, da bo gorenjska avtocesta v vse smeri prevozna najpozneje v zgodnjem večernem času. Zato voznikom pot proti Gorenjski svetujejo v zgodnjih jutranjih ali dopoldanskih urah, končajo pa naj jo najpozneje do poldneva. Enako velja za smer od Gorenjske proti Ljubljani.

Vodja službe za upravljanje prometa in prometne varnosti na Darsu Ulrich Zorin ob tem dodatno opominja, naj ljudje v soboto s seboj vzamejo zadostno količino vode. Dars v soboto zaradi dogodka in tudi poletnih dopustov pričakuje povečane obremenitve na primorski avtocesti in razcepih ljubljanskega avtocestnega obroča. Turiste, ki so nameravali potovati prek Slovenije, na policiji že nekaj časa obveščajo o alternativnih poteh, enako bo na sam dan obiska. Močno bo oviran tudi promet do letališča, zato vsem, ki bodo potovali z letalom, svetujejo, naj se na letališče odpravijo prej kot običajno.


V času obiska bodo veljali strogi varnostni ukrepi, ki jih iz varnostnih razlogov ne morejo povsem razkriti. Že zdaj pa je znano, da se območjem, kjer bodo potekali osrednji dogodki (Ruska kapelica, Žale, Brdo), ne bo mogoče približati. Dostop do teh krajev bo mogoč le z vabilom ali akreditacijo in poprejšnjim varnostnim pregledom, pri čemer bodo pregledovali tudi avtomobile. Na dan obiska bo med 07. uro in 23.30 nad določenimi območji veljala omejitev prometa v zračnem prostoru, na območju Gorenjske in Ljubljane pa do preklica prepoved prometa s tovornimi vozili, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone.

Koliko policistov bo varovalo dogodek, na policiji iz varnostnih razlogov ne morejo razkriti, bodo pa policistom policijskih uprav Kranj in Ljubljana pomoč nudili policisti iz vseh preostalih policijskih uprav. Pomagala bo tudi Slovenska vojska. Policija tudi natančno spremlja vse informacije o morebitnih protestnih shodih, za kar je vpoklicala tudi del posebne policijske enote, je povedal Sušanj.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …