Domov / Slovenija/Svet / ZAKONSKO PREPOVEDANO FIZIČNO KAZNOVANJE OTROK

ZAKONSKO PREPOVEDANO FIZIČNO KAZNOVANJE OTROK

Vlada je sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju nasilja v družini, ki natančneje opredeljuje nasilje v družini in med drugim uvaja širšo opredelitev definicije družinskih članov.

Kot je na predstavitvi dejala ministrica Anja Kopač Mrak, se je v praksi dogajalo, da so nasilje izvajale osebe, ki jih po obstoječem zakonu ni bilo mogoče šteti med družinske člane. Po novem bodo tako za družinske člane štele tudi osebe v partnerskem ali intimnem razmerju, tudi v primeru, če ne živijo skupaj. Med družinske člane bodo tako šteli tudi novi partnerji družinskih članov, je dejala ministrica.

Po novem bo širša tudi opredelitev nasilja v družini. Za nasilje bo štela že grožnja s tovrstnim nasiljem, grožnja s poškodbo. Kot fizično nasilje se bo štelo tudi prisiljevanje v delo, za spolno nasilje pa tudi objavljanje spolnih vsebin o žrtvi. Zakon definira tudi psihično in ekonomsko nasilje. V primeru slednjega gre med drugim tudi za neizpolnjevanje obveznosti do družinskega člana. Kot novo obliko nasilja zakon prepoznava zalezovanje, ki se šteje za naklepno, ponavljajoče se zalezovanje in nedovoljen ter nezaželjen vstop v življenje osebe. Novela prinaša tudi eksplicitno prepoved fizičnega kaznovanja otrok.

Natančneje se določajo tudi možnosti ukrepanja pristojnih organov, to je policije in sodišč. Sodišča bodo imela na voljo več možnih ukrepov za zaščito žrtev, zlasti takšnih za zaščito otrok. Med organe in organizacije, ki so dolžne podati prijavo o nasilju, pa se vključuje tudi druge izvajalce storitev na področju socialnega varstva, zdravstva, vzgoje in izobraževanja, ki se jim določa vlogo in naloge pri obravnavi nasilja v družini. Obvezna prijava sumov nasilja bo veljala tudi za druge osebe (ne le otroke), ki same tega niso sposobne prijaviti. Zakon bo obravnavan po rednem postopku in bi lahko v veljavo stopil konec letošnjega leta.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …