Domov / Slovenija/Svet / MINISTRSTVO V OZNAČITEV KOLESARSKE POVEZAVE OD RATEČ DO LJUBLJANE

MINISTRSTVO V OZNAČITEV KOLESARSKE POVEZAVE OD RATEČ DO LJUBLJANE

Ministrstvo za infrastrukturo skupaj z direkcijo za infrastrukturo pripravlja označitev 109 kilometrov dolgega odseka državne kolesarske povezave od Rateč do Ljubljane. Z njo se Slovenija povezuje s kolesarsko povezavo med Salzburgom in Gradežem in vabi kolesarske navdušence. Ocenjena vrednost projekta za označitev znaša okrog 40.000 evrov.

Pobudnika označitve kolesarske povezave sta navdušena kolesarja in kolesarska popotnika Jože Taler in Milena Černologar Radež, ki sta zaposlena na ministrstvu, projekt pa sta predstavila ministru Petru Gašperšiču, ki mu je prižgal zeleno luč, so zapisali na ministrstvu. Julija je sicer začel veljati pravilnik o prometni signalizaciji, na podlagi katerega je možna postavitev prometne signalizacije za označitev smeri kolesarskih povezav in prometnih ciljev s kažipoti in kažipotnimi tablami v enotni rdeči barvi. Kažipoti so sedaj popolnoma primerljivi s kolesarskimi oznakami v tujini, z novo kolesarsko povezavo pa se prvič uporabijo v praksi.

Predviden odsek kolesarske povezave poteka po kolesarskih poteh, kjer te že obstajajo, po državnih in občinskih cestah, predvsem po cestah, ki so z vidika prometne varnosti in prometnih obremenitev za kolesarski promet primernejše. Pelje v središča krajev in mest ob poti, mimo naravnih in kulturnih znamenitosti, skozi center Kranjske Gore, stari center Jesenic, na Bled do jezera, skozi Radovljico, romarsko središče Brezje, stari center Kranja, Smlednik, mimo golf igrišča pod Šmarno Goro, čez viseči most v Vikrčah, do ljubljanskega Tromostovja.

Pot poteka skozi 11 občin, in sicer Kranjska Gora, Jesenice, Žirovnica, Bled, Gorje, Radovljica, Naklo, Kranj, Šenčur, Medvode in Ljubljana. Projekt je že bil predstavljen predstavnikom vseh občin in slovenske kolesarske mreže. Odzivi na projekt so bili pozitivni.

Ministrstvo in direkcija bosta skušala projekt realizirati do tedna mobilnosti v sredini septembra. Glede na to, da je odsek Rateče-Ljubljana del predvidene državne daljinske kolesarske povezave, se istočasno vodijo aktivnosti za vzpostavitve nadaljevanja kolesarske povezave od Ljubljane do mejnega prehoda Brežice. In v naslednjem letu do Maribora oz. avstrijske in madžarske meje ter do Kopra oz. meje s Hrvaško in Italijo, so navedli na ministrstvu. Spodbujanje in omogočanje rekreativnega in turističnega kolesarjenja je tudi povabilo, da bi kolesarski in peš promet postala v večjem obsegu del vsakodnevnega prometa.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …