Domov / Lokalno / STROKOVNO – DOMOZNANSKO BRANJE ZA DOPUSTNIŠKE DNI

STROKOVNO – DOMOZNANSKO BRANJE ZA DOPUSTNIŠKE DNI

Konec junija je v Koščakovi sobi v Mestni knjižnici Grosuplje potekala predstavitev 29. knjige Zbornika občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje. Zbornik je strokovno-domoznanska publikacija, ki je vezana na območja treh sosednjih občin in izhaja vsako drugo leto že od leta 1967 dalje. Letošnja številka prvič izhaja v drugačnem ovoju in v barvnem tisku.

Zbornik ustvarjajo pretežno sodelavci, ki delujejo na področju vseh treh omenjenih občin, a tudi drugi strokovnjaki in poznavalci omenjenega področja. Kako dragocen in potreben je, najbolje vedo številne generacije dijakov, študentov in vseh drugih, ki za svoje delo potrebujejo analize, informacije in podatke o naši gospodarski, kulturni in politični zgodovini, o razvoju naših občin in o številnih zaslužnih ustvarjalcih in jubilantih, ki so ali še delujejo med nami. S pomočjo vseh treh občin ga izdaja Mestna knjižnica Grosuplje, ureja pa požrtvovalni sedemčlanski uredniški odbor pod vodstvom dr. Mihaela Glavana.

Letošnja knjiga je razdeljena na sedem vsebinskih sklopov: Področna politična, gospodarska in kulturna zgodovina, Naše občine in občani, Znanost, kultura in književnost, Kronika, jubileji in kulturni dogodki, Poslovili so se, Gradivo, Bibliografiji monografski publikacij in domoznanskih člankov ter Oglasni del. Publikacija obsega 320 strani, ki jih napolnjuje 24 prispevkov 15 avtorjev.

V razdelku o razvoju naših občin je predstavljena tudi obsežna in slikovno zelo bogata kronika občine Ivančna Gorica za leto 2014 in 2015. Izpostaviti je potrebno tudi obširni prispevek o novi podružnični šoli v Zagradcu, vsem znani človeški ribici iz Stične in prispevek povezan s šolstvom o delu mladih na Srednji šoli Josipa Jurčiča v Ivančni Gorici. Letošnja izdaja vsebuje tudi prispevek o častnem občanu občine Ivančna Gorica g. Avgustu Likovniku, ob 10. obletnici njegove smrti.

Slovesne predstavitve zbornika se je udeležil tudi župan Dušan Strnad, ki se je v imenu Občine Ivančna Gorica zahvalil vsem, ki so pripomogli k izdaji zbornika in priporočil branje tega dragocenega vira informacij vsakomur izmed občanov. Morda branje te strokovno-domoznanske publikacije zamika koga tudi v teh dopustniških dneh. Zbornik je na voljo v knjižnici v Ivančni Gorici in sprejemni pisarni občine Ivančna Gorica.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …