Domov / Slovenija/Svet / NA BOJIŠČU V SIRIJI UMRL SLOVENSKI BOREC YPG-JA

NA BOJIŠČU V SIRIJI UMRL SLOVENSKI BOREC YPG-JA

V ofenzivi na sirsko mesto Manbidž, trenutno je v rokah samooklicane Islamske države, je umrl Ljubljančan Martin Gruden, ki se je boril na strani kurdske milice YPG.

Novico o smrti je prek družbenih omrežij sporočil YPG, ki podatke o padlih borcih iz tujine javno objavi, potem ko o smrti borca obvesti sorodnike. Novico o Grudnovi smrti so objavili skupaj z novico o smrti YPG-jevega britanskega borca Deana Carla Evansa.

Šlo je za uradno objavo YPG-ja (Ljudskih zaščitnih enot), najpomembnejšo vojno silo na kurdskem severu Sirije oz. Rojavi (Zahodnem Kurdistanu), kot jo imenujejo Kurdi. Medtem je smrt 22-letnega Evansa za britanske medije takoj že potrdil njegov oče.

Grudnovo sirsko “partizansko” ime je bilo Rodî Çekdar, v boju za mesto Manbidž pa je padel 27. julija. YPG, ki je prek svojih komunikacijskih kanalov sporočil osebne podatke padlih mučenikov, navaja, da se je Martin Gruden rodil v Ljubljani, ob tem pa so v potrditev identifikacije navedli tudi še nekaj drugih osebnih podatkov. Za kurdsko agencijo ANHA so pri YPG zapisali, dabodo do zadnje kaplje krvi borili boj, za katerega sta življenja žrtvovala tovariša Gruden in Evans,” ob tem pa so izrazili sožalje družinam.

YPG s svojim učinkovitim bojem ni sklenil samo zavezništva z ZDA in zahodnimi silami, temveč pod svoje okrilje privablja tudi prostovoljce z vsega sveta. Zdaj se je potrdilo, da se v vrstah sirskih Kurdov borijo tudi Slovenci. YPG je vojaška veja stranke PYD, ki je sestrska stranka v Turčiji prepovedane Delavske stranke Kurdistana (PKK). V skladu s strankinim prepričanjem vse svoje padle tovariše – tako kurdske kot tuje – po smrti razglaša za mučenike in tako ohranja spomin na žrtve.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …