Domov / Policija / PREGLED DOGODKOV POLICIJSKE UPRAVE LJUBLJANA

PREGLED DOGODKOV POLICIJSKE UPRAVE LJUBLJANA

V zadnjih 24-tih urah je Operativno komunikacijski center PU Ljubljana prejel 177 klicev za posredovanje v interventnih dogodkih. Od navedenih so policisti s področja kriminalitete obravnavali 67 dogodkov, s področja javnega reda in miru 44 dogodkov in s področja prometne varnosti 64 dogodkov.

Policisti so med drugim s področja kriminalitete obravnavali 2 drzni tatvini, 8 vlomov in 7 tatvin, s področja prometne varnostni pa so obravnavali 10 prometnih nesreč v katerih je nastala materialna škoda, 5 prometnih nesreč, v kateri so udeleženci utrpeli lahke telesne poškodbe in eno, v kateri je oseba utrpela hude telesne poškodbe. Policisti so večkratnim kršiteljem cestno prometnih predpisov zasegli 4 osebna vozila in eno motorno kolo. S področja kršitev javnega reda in miru so intervenirali 10 krat na javnem kraju in 2 krat v zasebnem prostoru.

Drzni tatvini iz stanovanjskih hiš:

Policisti PU Ljubljana so bili včeraj obveščeni o dveh drznih tatvinah, in sicer ena na območju Policijske postaje Domžale, druga pa na območju Policijske postaje Grosuplje.

V obeh primerih so se osumljenci do stanovanjske hiše pripeljali z osebnim vozilom, eden izmed njih je zamotil oškodovanca pod pretvezo, in sicer da odkupuje staro železo in v drugem primeru, da bi si ogledal vozilo, ki bi ga domnevno kupil. Oškodovanca so tako oddaljili od hiše, medtem pa so ostali v hiši izvršili tatvino (gotovine, nakita,…), in po dejanju kraj zapustili.

O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve so predvsem starejši občani. Policisti se ob omenjenih prijavah srečujejo s težavo, da oškodovanci šele čez čas (več ur) ugotovijo, da so bili okradeni. Prav tako niso niti tako pozorni na opis oseb, saj z žrtvijo vzpostavijo nek prijazen odnos, vzpostavijo zaupanje. Oškodovanci pa v večini primerov že “pospravijo” prostor, kjer so delovali storilci in s tem spremenijo kraj dejanja in uničijo morebitne sledi.

Občanom svetujemo da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, vizuelno pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. VEDNO naj zaklenejo hišo, objekt, ko le to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«.

V kolikor se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce del ipd., da vedno zahtevajo na vpogled identifikacijso izkaznico ali delovni nalog ipd. Ob tem pa naj bodo tudi pozorni na videz oseb (oblačila, zunanji izgled, govor), znamko, barvo, tip in reg. št. vozila, s katerim so se neznanci pripeljali, ipd. V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo. Občane tudi naprošamo, da v kolikor zaznajo pojav oseb in vozil, ki jim niso poznana, njihovo vedenje/zadrževanje se jim zdi sumljivo (dajejo videz da opazujejo objekt), da tudi o tem takoj obvestijo policijo. Če želijo ostati anonimni pa lahko pokličejo na anonimno številko 080 1200.

Prometna nesreča s telesnimi poškodbami:

Včeraj okrog 11. ure je bila PU Ljubljana obveščena o prometni nesreči v okolici Grosupljega, s hudimi telesnimi poškodbami. Z ogledom kraja nesreče so policisti ugotovili, da je mladoletni voznik mopeda vozil po podvozni poti proti križišču z lokalno cesto. V desnem ovinku pred križiščem pa ni vozil na primerni razdalj od roba in s tačko motorja zapel ob betonski robnik in padel. Med vožnjo na glavi ni imel pripete zaščitne homologirane čelade. Z reševalnim vozilom je odpeljan na UKC Ljubljana. Moped so policisti zasegli (neregistriran), zoper voznika pa bo podan obdolžilni predlog.

About admin

Preverite tudi

V NACIONALNI PREVENTIVNI AKCIJI »MOBILNI TELEFON« SODELUJE TUDI OBČINA GROSUPLJE

Nacionalna preventivna akcija »Mobilni telefon« se je pričela v ponedeljek, 14. januarja, in bo trajala …