Domov / Slovenija/Svet / SLOVENIJA BO SPREJELA 40 SIRSKIH DRŽAVLJANOV

SLOVENIJA BO SPREJELA 40 SIRSKIH DRŽAVLJANOV

Vlada se je na današnji dopisni seji odločila, da bo Slovenija na podlagi kvote iz Turčije sprejela 40 državljanov Sirije, ki se jim lahko prizna status begunca.

Skladno z zakonom o mednarodni zaščiti vlada na podlagi predloga Ministrstva za notranje zadeve določi kvoto oseb, ki se jim lahko prizna status begunca, in naloge posameznih ministrstev, vladnih služb in drugih državnih organov pri nastanitvi in vključevanju oseb z mednarodno zaščito. Sklep vlade je določil, da se pri tem smiselno upoštevajo naloge iz izvedbenega načrta premestitve in trajne preselitve, pri čemer koordinacijo izvedbe preselitve prevzame medresorska delovna skupina, imenovana s sklepom vlade 31. marca 2016.

Pri predlogu števila oseb, sprejetih v Republiko Slovenijo, je ministrstvo upoštevalo že obstoječe zaveze glede trajnih preselitev in premestitev, možnosti ustrezne nastanitve in integracijske zmogljivosti. Maja je v okviru sheme za solidarnostno prerazporeditev prebežnikov v EU v Slovenijo prispela prva skupina beguncev. Gre za 28 beguncev, ki so v Slovenijo prispeli iz Grčije. Med njimi je pet družin s 14 otroki in štirje moški iz Sirije in Iraka.

V Slovenijo naj bi se v okviru te sheme po prvotnih načrtih letos trajno preselilo 20 ljudi, danes pa je vlada odločila, da bo sprejela še omenjenih 40 sirskih beguncev iz Turčije. V okviru premestitvene sheme kot mehanizma solidarnosti znotraj EU pa so prvi begunci iz Grčije in Italije v Slovenijo prispeli maja. Prispelo je 34 ljudi, državljanov Sirije, Iraka in Eritreje. Med njimi so glede na podatke s konca prejšnjega meseca status begunca priznali 12 osebam, še enajstim pa subsidiarno zaščito.

Kot so konec julija pojasnili na notranjem ministrstvu, naj bi bilo v Slovenijo letos in v prihodnjem letu iz Italije in Grčije v okviru premestitvene sheme premeščenih 567 beguncev. V Sloveniji je bila letos mednarodna zaščita skupaj priznana 58 osebam. Zanjo je sicer zaprosilo 612 ljudi, med njimi največ državljanov Afganistana, Sirije in Iraka, še kažejo podatki s konca junija.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …