Domov / Slovenija/Svet / UMRL JE PEVEC SLOVENSKEGA OKTETA

UMRL JE PEVEC SLOVENSKEGA OKTETA

Globoko pretreseni in z žalostjo v srcu sporočamo, da nas je danes 16. avgusta v 59. letu nepričakovano zapustil naš prijatelj in član Slovenskega okteta, gospod Marjan Trček, so na spletni strani zapisali člani zbora.

Doma in v tujini se je uveljavil kot koncertni in operni pevec. Nastopal je s priznanimi orkestri in dirigenti na tujih in domačih festivalih (Dubrovniški poletni festival, Varaždinske barokne večeri, Puljsko ljeto, Ljubljanski festival, Glasbeni september v Mariboru, Festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi, Festival za staro glasbo Radovljica…).

Na koncertnem odru je tako poustvaril več deset vokalno instrumentalnih del klasičnega koncertnega repertoarja, od zgodnjebaročnih do sodobnih. Sodeloval je s SNG Opera in balet Ljubljana in SNG Opera in balet Maribor, kjer je oblikoval preko dvajset liričnih opernih in operetnih vlog (Almaviva v Rossinijevem Seviljskem brivcu, Nemorino v Donizettijevem Ljubezenskem napoju, Fenton v Verdijevem Falstaffu, Tamino v Mozartovi Čarobni piščali, Gabriel von Eisenstein v Straussovem Netopirju, itd…)
Pogosto je nastopal na Slovenskih glasbenih dnevih, kjer je poustvaril veliko prvič izvedenih del. Poseben odnos je imel do komorne vokalne glasbe, še posebej raziskovanje in izvajanja stare glasbe (ob spremljavi lutnje) in samospeva. Umetnost petja je prenašal na mlade pevce na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

V letih 1992 do 1996 je prepeval v Slovenskem oktetu. Je prejemnik odlikovanja Zlati častni znak svobode Republike Slovenije, s katerim je predsednik republike ob 45. obletnici delovanja odlikoval oktet za zasluge na vokalno glasbenem področju. Leta 2001 je bil imenovan za častnega člana Slovenskega okteta. V letu 2010 se je ponovno pridružil Slovenskemu oktetu, kjer je prepeval vse do svoje prezgodnje smrti.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …