Domov / Šport / ŠPORTNIKI INVALIDI V RIU ZAČENJAJO BOJE ZA OLIMPIJSKO SLAVO

ŠPORTNIKI INVALIDI V RIU ZAČENJAJO BOJE ZA OLIMPIJSKO SLAVO

Dobra dva tedna po končanju olimpijskih iger v Riu olimpijska tekmovanja začenjajo športniki invalidi, tudi z osmimi slovenskimi predstavniki. Igre se bodo danes ponoči začele s slavnostnim odprtjem, trajale pa bodo do 18. septembra. Zaradi težjega logističnega zalogaja pri prevozih športnikov invalidov bodo slovesnost začeli prej kot olimpijsko (ob 18. uri po lokalnem času), trajala pa bo približno tri ure. Paraolimpijsko dogajanje boste lahko spremljali tudi na TV Slovenija.

Že prvi tekmovalni dan od enajstih bosta na tekmovališčih dva slovenska udeleženca iger, plavalec Darko Đurić in strelec Franc Pinter. Slovenska zasedba je sicer manjša kot na nekaterih prejšnjih igrah, tudi zato, ker tokrat ni predstavnikov ekipnih športov. Poleg Đurića in Pinterja ima Slovenija še šest aktivnih udeležencev. Najmočnejša je strelska ekipa, v kateri so še Veselka Pevec, Franček Gorazd Tiršek in Damjan Pavlin, po enega udeleženca pa imajo Slovenci še v kajaku z Dejanom Fabčičem, atletiki s slepim maratoncem Sandijem Novakom in kolesarstvu z ročnim kolesarjem Primožem Jeraličem.

Prihajajoče igre naj bi bile nekaj posebnega, obljubljajo prireditelji in krovni komite IPC-ja. Na sporedu bosta dve novi športni panogi, triatlon in parakajakaštvo. To pomeni, da je skupno zdaj na paraolimpijskem urniku 22 športov, v različnih kategorijah pa bodo razdelili 528 kompletov medalj. V Riu so poskrbeli še za nekaj novosti. Prvič bodo medalje prepoznavne tudi za slepe in slabovidne, saj so vanje vgradili tudi različno število kovinskih kroglic. Tako bodo poleg tega, da imajo napise v Braillovi pisavi ob robu, medalje različnega leska slepi lahko prepoznali tudi tako, da bodo oddajale različne zvoke glede na število kroglic v njih.

About admin

Preverite tudi

Starejši dečki NK Brinje Grosuplje U15 prvaki zahoda

V soboto  so starejši dečki U-15 Nogometnega kluba Brinje Grosuplje v zadnjem prvenstvenem krogu Prve …