Domov / Lokalno / 20 LET ŠPORTNEGA DRUŠTVA AMBRUS

20 LET ŠPORTNEGA DRUŠTVA AMBRUS

Športno društvo Ambrus je ob zaključku poletja, v soboto, 27. avgusta, organiziralo celodnevni športni dan, ki se je zaključil s slovesnostjo ob praznovanju 20-letnice društva in tradicionalno nogometno tekmo vseh tekem Sever – Jug.

Letos mineva 20 let od uradne ustanovitve Športnega društva Ambrus, a druženje v športnem duhu v ambruškem koncu je bilo prisotno že veliko prej. Društvo je bilo ustanovljeno na pobudo takratne ekipe v malem nogometu, ki je štela nekaj več kot 10 članov in njihovih navijačev, danes pa društvo šteje že več kot 80 članov. Z ustanovitvijo so želeli predvsem spodbuditi razvoj športne dejavnosti na območju Krajevne skupnosti Ambrus. Društvo vrsto let skrbi za organizacijo športnih dogodkov, katerih osrednja prireditev je nogometna tekma Sever-Jug, ki poteka že več kot 30 let. Na njej se pomerita ekipi nogometašev severnega in južnega dela vasi, meja pa poteka glede na lipo, ki je zasajena v centru vasi. »Pred dogodkom se vas tradicionalno razdeli na dva pola, prebivalci pa se v dneh pred tekmo pogosto zapletejo v burne debate o tem kdo bo naslednji zmagovalec«, je s podatki zbrane nagovoril predsednik društva Klemen Hočevar.

V dvajsetletnem obstoju društva so društvu predsedovali Jože Hočevar, Tone Bedene, Peter Hočevar, Matej Tekavčič in zdajšnji Klemen Hočevar. V tem času se je uredila okolica športnega igrišča, preplastila se je podlaga ter uredila in nadgradila razsvetljava. Društvo, je s pomočjo donatorjev in Občine Ivančna Gorica obnovilo tudi svoje prostore v Kulturnem domu Ambrus ter pri športnem igrišču postavilo brunarico, ki dobro služi ne samo športnemu ampak tudi ostalim društvom in na splošno krajanom Ambrusa.

Praznovanju okroglega jubileja, je prisostvoval tudi župan Dušan Strnad. Slednji je navdušeno dejal, da krajani Ambrusa dajejo pomemben zgled drugim občanom naše občine. »Upam, da vam bodo sledili predvsem v tem, kako znate držati skupaj, imeti inovativne ideje in kako iz nič naredite veliko. To ste dokazali že na več področjih. Tudi športno društvo, je eno izmed tistih društev, ki pravzaprav vleče za sabo celoten razvoj kraja«. Ob tej priložnosti je športnemu društvu podelil posebno priznanje v obliki spominskega kovanca, s podobo občinske znamke Prijetno domače, ki ga župan podeljuje ob jubilejih in posebnih dosežkih posameznikom in organizacijam, ki pripomorejo k prepoznavnosti in razvoju občine Ivančna Gorica. Čestitkam se je pridružil tudi sokrajan in predsednik Zveze športnih organizacij Ivančna Gorica, Mitja Hren.

V sklopu praznovanja jubileja društva, so letos že drugič zapored organizirali tudi »Ambruško 10-ko«, rekreativni tek po vaseh Krajevne skupnosti Ambrus, ki se ga je udeležilo 15 tekačev. Zmage v moški kategoriji se je veselil Aljaž Zaletelj in med ženskami Petra Grandovec.

Po uradnem delu slovesnosti, ki si jo popestrili tudi člani Moškega pevskega zbora Ambrus, je sledila tradicionalna 31. tekma Sever – Jug. Trenutno je v vodstvu severna ekipa, in sicer je zmagala 18-krat, južna pa 12-krat. Letošnji razplet pa se je obrnil v prid ekipe južnega dela vasi, ki je slavila z 2:1. Na nabito polnih tribunah, tudi tu so bili navijači razdeljeni na severno in južno stran, je bilo po tekmi med drugimi slišati »Letos je igral samo jug«. Društvo je ob jubileju izdalo tudi brošuro, s katero je predvsem v obliki slikovnega gradiva predstavilo delovanje društva.

Fotogalerija

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …