Domov / Lokalno / KMETIJSKEMU MINISTRU PREDSTAVILI POBUDO O PRIHODNOSTI GRADU PODSMREKA

KMETIJSKEMU MINISTRU PREDSTAVILI POBUDO O PRIHODNOSTI GRADU PODSMREKA

V sredo, 31. avgusta, je župan Dušan Strnad gostil ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejana Židana in predsednika Čebelarske zveze Slovenije Boštjana Noča. Namen delovnega srečanja je bil predstaviti idejo o postavitvi spominskega obeležja Kranjski sivki in s tem povezane načrte po nujni obnovi gradu Podsmreka.

Srečanju sta prisostvovala tudi predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Cveto Zupančič – sicer tudi naš občan in predsednik Regijske čebelarske zveze Petra Pavla Glavarja Anton Koželj, ki med drugim velja za dobrega poznavalca gradu Podsmreka in čebelarske preteklosti na njem. Za bogato čebelarsko izročilo v Podsmreki je zaslužna družina Rothschütz, ki je v drugi polovici 19. stoletja živela na gradu in se ukvarjala z razvojem čebelarstva. Baron Emil Rothschütz je bil še posebej zaslužen za razvoj slovenske avtohtone vrste čebel, t.i. Kranjske sivke, ki se je prav iz Podsmreke pri Višnji Gori razširila tudi v druge dele Evrope. Prav zato velja Podsmreka pri Višnji Gori za rojstni kraj Kranjske sivke. Rothschütz je ustanovil tudi podjetje Kranjski trgovski čebelnjak, Podsmreka pa je bila takrat osrednje čebelarsko središče na Kranjskem.

Grad je pred dvema letoma prešel v last občine Ivančna Gorica, ki se vse od tedaj trudi najti primerne rešitve za ohranitev tega kulturno-zgodovinskega spomenika. Dolgoletno urejanje lastništva je onemogočalo najnujnejša zaščitna dela in tako je grad danes v dokaj slabem stanju. Ideja župana Strnada, da bi zaradi pomembnega čebelarske zgodovine, del gradu namenili muzeju slovenskega čebelarstva je naletela na posluh pri predsedniku Čebelarske zveze Slovenije, ki je dejal, da bi lahko že prihodnje leto na gradu postavili obeležje Kranjski sivki. Kot je dejal župan Strnad Občina Ivančna Gorica na tej lokaciji vidi predvsem velike možnosti za razvoj turizma, zato bi v prihodnosti muzejsko dejavnost dopolnjeval še gostinsko-nastanitveni del.

Minister Židan si je po predstavitvi pobude skupaj z ostalimi gosti tudi ogledal grad, ob tem pa je dejal, da si Kranjska sivka zagotovo zasluži posebno mesto. Slovenija, ki je pobudnica, da postane 20. maj Svetovni dan čebel bo v prihodnjih letih zagotovo postala na področju čebelarstva še bolj prepoznavna, s čimer pa se odpirajo nove možnosti tudi za razvoj apiturizma pri nas. Ideja o oživitvi gradu Podsmreka se mu zato zdi zelo primerna. Kot je še dejal, bo o pobudi seznanil kolege že na prvi naslednji seji vlade.

Obisk ministra in ostalih gostov je nedvomno pomemben korak pri nadaljnjem oblikovanju načrtov o prihodnosti gradu Podsmreka. Seveda pa bo njegova dolgoročna usoda v veliki meri odvisna od uspešnosti občine in čebelarske zveze pri kandidiranju na različnih razpisih za sredstva in iskanju morebitnih investitorjev. Vsaj moralna podpora ministrstva, ki jo je ob obisku zagotovil minister Židan, pa je zagotovo dobrodošla.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …