Domov / Lokalno / NEVARNO RAZRAŠČANJE AMBROZIJE

NEVARNO RAZRAŠČANJE AMBROZIJE

V občini Ig opažamo povečano razraščanje ambrozije. Zato pozivamo vse lastnike zemljišč, da pregledajo in temeljito počistijo polja ambrozije, sicer bomo podali prijavo pristojni inšpekcijski službi.

Ambrozija cveti več mesecev, njen pelod pa je močno alergen. Izkušnje z njenim odstranjevanjem in nadzorom nad širjenjem so precej slabe, saj ima visoko sposobnost obnove s stranskimi poganjki ter številna in dolgo obstojna semena. Na podlagi odločitve Ministrstva za kmetijstvo in okolje je njeno odstranjevanje zakonsko obvezno za vse lastnike zemljišč. Pomagajo ročno puljenje, prekopavanje, ožiganje s plamenom, večkratna košnja ali mulčenje, priporočljivo je uporabljati mehanske in kemijske ukrepe.

Ker so rastline iz rodu Ambrosia zelo škodljive za zdravje ljudi, s svojim cvetnim pelodom povzročajo močne alergije oz. seneni nahod tudi še pozno poleti, jih je potrebno uničiti pred cvetenjem.

Peleno listna ambrozija je rastlina, ki ima do 80.000 semen/leto. Semena kalijo sukcesivno in so kaljiva do 20 let. To pomeni, da bodo semena rastlin, ki bodo letos semenile lahko kalila še leta 2030, zato je potrebno semenenje teh rastlin preprečiti kolikor je možno.

Ker je v naravi je trenutno največ ambrozije na nekmetijskih zemljiščih na obrobju cest in drugih javnih površin vas prosimo, da ustrezno ukrepate in čim več rastlin populite – sama košnja namreč ni dovolj uspešna.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …