Domov / Lokalno / V TEMENICI JE TUDI LETOS POTEKALO ZANIMIVO KONJENIŠKO TEKMOVANJE

V TEMENICI JE TUDI LETOS POTEKALO ZANIMIVO KONJENIŠKO TEKMOVANJE

V nedeljo, 04. septembra, se je na Ranču Prebil v Temenici odvijala 4. tekma za državno prvenstvo v okviru Slovenskega združenja quarter konj (SIQHA). Na tekmi so se pomerili western jahači iz cele Slovenije, med njimi pa so tekmovale tudi tri domačinke, ki so poskrbele za odlično predstavo. Tudi samo vzdušje na tekmi je bilo odlično, za kar je poskrbel lastnik ranča, Jure Struna z ekipo.

Vsak, ki je kadarkoli že obiskal Temenico, zagotovo ni mogel zgrešiti jahalne maneže in poslopij z velikim napisom Ranč Prebil. Na njem domačin Jure Struna z ekipo uspešno skrbi za razvoj konjeniškega jahanja v občini. Glavni dogodek se je odvijal v maneži, ki jo je letos Jure še dodatno povečal in zato omogočil boljše pogoje tekmovalcem. Mladi po letih in srcu, predvsem pa navdušeni western jahači, so se lahko predstavili v štirinajstih različnih disciplinah. Vse discipline zahtevajo, da konj in jahač delujeta kot eno. Sproščena drža jahača in voljan konj pod njim je najlepši prizor, ki ga lahko opazimo na tovrstnih tekmah.

Seveda je imel na tekmovanju svoje adute tudi domači Konjeniški klub Ranč Prebil. Tri mlade jahačice, Taja Terezija Trček, Brina Dacar in Monika Fabjan, so med letom pridno trenirale pod budnim Juretovim očesom, tako da so na tekmi dosegle zavidljive rezultate.

Brina je tekmovala v disciplinah Ranch Riding Youth, Horsemanship Amateur, Trail Youth in Trail Amateur, kjer je s konjičkom SM Taris Sunny Day dosegla eno tretje mesto, dvakrat drugo, in prvo mesto v kategoriji Trail Youth. Tajo smo lahko občudovali v disciplinah Horsemanship Walk&Trot in Horsemanship Youth. V prvi disciplini je bila druga, v drugi pa je pometla s konkurenco in se s kobilo Albinco povzpela na sam vrh. Monika in njen Aron sta bila na letošnji tekmi debitanta, vendar pa njuna predstava ni bila prav nič amaterska. Ker ni jahala na konjičku pasme ameriški quarter horse, appaloosa ali paint horse, je tekmovala izven konkurence, kar pomeni, da ji uvrstitve niso prinesle točk za državno prvenstvo. Sodelovala je v istih disciplinah kot Taja, povsod pa dosegla zavidljivo prvo mesto.

Živahno pa je bilo tudi okrog maneže. Na ranču so poskrbeli za dobro počutje, hrano in zabavo obiskovalcev. Najmlajši so lahko potešili svojo željo po jahanju na poniki Bibi. Poleg tega niso manjkale niti stojnice, kjer so se dobili izdelki iz blaga, western klobuki, pasovi in zaponke ter lesene skulpture.

Kot pravi Jure Struna, urice, ki jih človek preživi na konju, niso nikoli dolgočasne. Ta živalica nas lahko marsikaj nauči in pokaže, da svet niso le računalniki, pametni telefoni in televizija, pač pa tudi čudovita narava, ki je še lepša v družbi najboljšega prijatelja – konja. V svoji družbi bodo veseli tudi vsakega, ki bi se jim želel pridružiti na novo.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …