Domov / Slovenija/Svet / PREVERJALI BODO UPORABO VARNOSTNEGA PASU

PREVERJALI BODO UPORABO VARNOSTNEGA PASU

Do 19. septembra po vsej Sloveniji poteka akcija za večjo rabo varnostnega pasu. Akcijo, ki je usklajena tudi z evropskim Seatbeltom in poteka v več evropskih državah, koordinira Javna agencija za varnost prometa.

Skupaj s policijo Agencija organizira skupni nadzor in preventivno akcijo Zaletavček, v kateri bo lahko vsak varno in brez poškodb preizkusil, kakšna je naletna teža pri prometni nesreči in kako pomembna je uporaba varnostnega pasu.

Nadzor in preventivna akcija bosta v sodelovanju s Policijsko upravo Koper danes potekala med 07.30 in 09.30 v Portorožu, na Rudniku v Ljubljani pa v sodelovanju z ljubljanskimi policisti med 13. in 15. uro.

Zaletavček je posebna naprava za prikaz sil, ki delujejo na voznike in potnike pri trkih z manjšo hitrostjo. “S tem preizkusom se pokaže učinkovitost uporabe varnostnega pasu,” pojasnjujejo pri Agenciji. “Udeleženec lahko preizkusi silo udarca pri trku s hitrostjo 11 kilometrov na uro.”

Že trinajsto leto zapored poteka akcija s projektom Pasavček, v njej sodelujejo tudi vrtci in osnovne šole. Vsako leto je vključenih preko 14.000 otrok, ki v ovkiru projektenega dela aktivno sodeluje v projektu ter se s pomočjo lika Pasavčka uči jasnega sporočila ‘Red je vedno pas pripet’,” pojasnujejo na Agenciji.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …